Startpagina Economie

Eurocommissaris Thyssen verdedigt "goed gefinancierd" landbouwbeleid op Agridagen

Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen heeft vrijdag bij de opening van de Agridagen in de Antwerpse gemeente Ravels de nood aan een "goed gefinancierd" Europees landbouwbeleid verdedigd.

Leestijd : 2 min

Er dreigt in het kader van de onderhandelingen over de nieuwe Europese meerjarenbegroting na 2020 immers opnieuw gesneden te worden in de budgetten voor de landbouwers. In mei presenteert de Commissie haar voorstellen voor de inkomsten en uitgaven van de Europese Unie na 2020. Die zevenjaarlijkse slag om de verdeling van zowat één biljoen euro zet sowieso de zenuwen op scherp, maar ditmaal worden de onderhandelingen nog extra bemoeilijkt door het Britse vertrek, dat een gat van 12 tot 15 miljard euro per jaar in de begroting zal slaan.

"Er zal zeer waarschijnlijk moeten gekort worden op bepaalde uitgaven, niet alleen, maar ook voor de landbouw", erkende Thyssen in Ravels. Maar besparingen mogen volgens haar "uiteraard niet leiden tot een situatie waar het beleid zelf in gevaar komt". Volgens Thyssen komt het er voor Europa op aan, meer resultaatgerichte steun te verlenen. Inkomenssteun blijft "van wezenlijk belang", maar "het feit dat 20 procent van de landbouwers 80 procent van de betalingen ontvangt, is niet effectief en niet eerlijk".

De Commissie wil de steun meer richten op echte boeren die actief aan landbouw doen en de steun aan grote boerderijen verminderen. Daarnaast denkt ze er ook aan de rechtstreekse betalingen af te toppen, zonder mogelijk banenverlies uit het oog te verliezen. In november presenteert de Commissie een brede toekomstvisie voor de landbouw. Ze hoopt onder meer het beleid "eenvoudiger" te maken voor boeren, bedrijven en bestuurders, "meer te doen om jonge mensen naar de boerderijen te trekken" en "boeren helpen zich te beschermen tegen onzekerheid of tegenslag". Daarnaast wil de Commissie ook ambitieuzer zijn op milieuvlak.

Milieu ook boerenbelang

"Betere resultaten op het gebied van milieu en klimaat zijn in ieders belang, ook van boeren", stelde Thyssen. De Belgische commissaris probeerde haar toehoorders ook gerust te stellen over de onderhandelingen met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Ze verzekerde dat Europa geen volledige liberalisering in kwetsbare sectoren als rundvlees of gevogelte zal aanvaarden, maar gaat voor "fijnzinnig afgestelde importquota's". Ook zal Europa geen invoer van producten met hormonen of verboden pesticiden of ggo's dulden en zal er gewaakt worden over een gelijk speelveld op het gebied van sanitaire en fytosanitaire normen.

Het vrijhandelsakkoord met Mercosur verontrust de sector, maar Thyssen vroeg ook aandacht voor de opportuniteiten. Zo krijgen de boeren toegang tot een markt die momenteel nog hoge importtarieven hanteert voor producten als zuivel, wijn en verwerkte landbouwproducten, en zullen geografische aanduidingen als Ardennerham voortaan ook op die Zuid-Amerikaanse markten worden beschermd.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken