Startpagina Aardappelen

Aardappel ‘Jackson’ toegevoegd aan Belgische rassenlijst

Op de Belgische rassenlijst is een nieuw ras van aardappelen opgenomen. Uit de officiële proeven blijkt een goede weerstand tegen de aardappelplaag, een bovengemiddelde opbrengst en een uitstekende frietgeschiktheid.

Leestijd : 2 min

Op basis van de resultaten van de rassenproeven, uitgevoerd in 2016 en 2017, besloot de Technische Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de Nationale Catalogus voor Landbouwgewassen het aardappelras ‘Jackson’, van kweker Temmerman J&M.J., op te nemen.

Het nieuwe ras vertoont een opkomstsnelheid twee dagen later dan de standaardrassen, maar deze kleine vertraging wordt gecompenseerd door een goede jeugdgroei. De bladeren vertonen een goede weerstand tegen Phytophthora infestans.

Jackson1

De opbrengst in de gewenste calibratiegroep is opmerkelijk, boven het gemiddelde van de standaardrassen in 2016 en 2017. Het onderwatergewicht is ook goed, hoewel iets lager dan het gemiddelde van de standaardrassen. De frietgeschiktheid is excellent.

Jackson2

De afdelingen voor Rassenonderzoek van cultuurgewassen (CRA-W Gembloux - Département Productions et Filières en ILVO Gent - Plant - Teelt en Omgeving) voerde de officiële proeven uit in opdracht van de Technische Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de Nationale Catalogus voor Landbouwgewassen.

De proeven werden aangelegd in zeven centra, gelegen in de landbouwstreken Kempen (één behandelde proef), Polders (één behandelde proef), Zandleemstreek (één behandelde en één niet-behandelde proef), Leemstreek (twee behandelde en één niet behandelde proef) en Condroz (één behandelde en één niet-behandelde proef).

De gegevens over de opkomst, jeugdgroei, bloei, resistentie van de bladeren tegen P. infestans, gevoeligheid van de knollen tegen P. infestans en de gewone schurft staan in tabel 1. Tabel 2 toont de gegevens over de opbrengst van de gewenste calibratiegroep (>50 mm), het onderwatergewicht en de frietgeschiktheid.

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken