Startpagina Economie

Mercosur zal grote voordelen opleveren, ook voor landbouw

Belgisch Eurocommissaris Marianne Thyssen ziet grote voordelen in onderhandelingen met Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok, ook voor de landbouw. Met “fijnzinnig afgestelde importquota” en een geleidelijke openstelling moet de competitiviteit van onze landbouw bewaard kunnen blijven.

Leestijd : 2 min

Marianne Thyssen (CD&V) is in de Europese Commissie bevoegd voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. Ze gaf haar visie op Mercosur, de Brexit en het GLB bij de opening van de Agridagen op 16 februari in Ravels.

Meer jobs dan ooit

De EU-commissaris bracht een eerder geruststellende boodschap. Ze wees erop dat landbouw belangrijk is in Europa: 22 miljoen jobs in de landbouw, en 44 miljoen in aanverwante sectoren. In Europa zijn er nu 236 miljoen mensen aan het werk. “Meer dan ooit tevoren.” Voor ons land alleen zullen er dit jaar netto 69.000 jobs bijkomen op de Belgische arbeidsmarkt, aldus Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank.

Mercosur is een opportuniteit

De onderhandelingen met Mercosur kunnen volgens EU-commissaris Thyssen grote voordelen opleveren. “Voor de EU, waaronder ook voor de landbouw“, klonk ze optimistisch. Zuivel, wijn en verwerkte landbouwproducten krijgen toegang tot een markt die nu nog hoge importtarieven hanteert. Ook kan de bescherming van Belgische geografische aanduidingen gelden op een markt van 300 miljoen mensen.

Wat import betreft, maakte Thyssen het duidelijk dat landbouwproducten die met hormonen of verboden pesticiden behandeld zijn net als ggo’s geen toegang zullen krijgen tot de Europese markt. Ook op vlak van dierenwelzijn en milieueisen zal Europa het been stijf houden, stelde de EU-commissaris.

Toch ontkende ze niet dat de EU toegevingen zal moeten doen in de onderhandelingen met Mercosur. Fijnzinnig afgestelde importquota en een geleidelijke opening van de markt moeten er voor zorgen dat de competitiviteit van de Europese landbouw veiliggesteld wordt.

Gat in de begroting

Overigens zal landbouw niet alleen op tafel komen in de onderhandelingen met Zuid-Amerikaanse landen maar ook met het Verenigd Koninkrijk in het kader van de Brexit. Over het tijdperk na de overgangsperiode (tot eind 2020) was ze duidelijk: “Alles is nog onduidelijk.”

Wat wel helder is, is dat de Brexit een gat laat in het EU-budget van tussen de 12 en 15 miljard euro op jaarbasis. Bovendien worden er van Europa meer middelen gevraagd voor migratie, terrorisme en defensie. “Er zal zeer waarschijnlijk moeten gekort worden op bepaalde uitgaven, niet alleen, maar ook op de landbouw.”

De Europese Commissaris vindt het alvast oneerlijk dat 20 % van de landbouwers 80 % van de betalingen ontvangen. Steun moet gaan naar boeren die actief landbouw bedrijven en die ervan leven. De EU-Commsie wil onder andere een eenvoudiger GLB, dat tegelijk ambitieuzer is op het gebied van milieu. “Betere resultaten op het gebied van milieu en klimaat zijn in ieders belang - ook dat van boeren”, benadrukte Thyssen hierbij.

IDC

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken