Startpagina Groenten

Agrobodies: Wat je van lama’s leren kan

Van de twee bedrijven is Agrosavfe al het langst actief. In het begin van 2013 maakte de spin-off zich los van het VIB. Het bedrijf ontwikkelt zogenaamde Agrobodies: kleine eiwitten afkomstig van lama-antilichamen die binden met specifieke moleculen in de cellen van ziekten en plagen.

Leestijd : 3 min

Beschermt u binnenkort uw aardbeien met lama-antilichamen? Landbouwleven vroeg het aan Luc Maertens, de CEO van Agrosavfe.

Wat zijn jullie precies aan het maken?

“Het eerste product dat we ontwikkeld hebben is een fungicide. Het bestrijdt botrytis en andere schimmels in tomaten, aardbeien, druiven, komkommers, meloenen, noem maar op. Intussen zijn we bezig met het ontwikkelen van een tweede fungicide. Het derde product in de pijplijn is een insecticide.”

Blijven jullie bij kasteelten, of volgen er nog andere gewassen?

“We hebben besloten om ons eerst te focussen op de markt van fruit en groenten. Daarna volgen fungiciden voor rijenteelt, zoals granen en sojabonen, en insecticiden.”

In deze proef bespoten wetenschappers de bovenste bonenplanten met Agrobodies en de onderste met water voordat ze ze infecteerden met de schimmel Botrytis cinerea.
In deze proef bespoten wetenschappers de bovenste bonenplanten met Agrobodies en de onderste met water voordat ze ze infecteerden met de schimmel Botrytis cinerea. - Agrosavfe

Hoe werken ze precies?

“Het immuunsysteem van lama's is bijzonder. Het maakt miljoenen verschillende antilichamen aan tegen indringers. We maken hiervan gebruik door lama’s te immuniseren tegen bijvoorbeeld een bepaalde schimmel, en uit die miljoenen antilichamen degene met de beste werkzaamheid, selectiviteit en stabiliteit te selecteren. Die Agrobodies zijn heel specifiek. Ze hebben geen ongewenst effect op andere, nuttige organismen zoals bijen.”

Hoever staan die producten?

“Ons eerste product heeft zijn werkzaamheid bewezen. Sinds vorig jaar zijn we gestart met de veldproeven in Europa. We verwachten binnen de twee jaar de eerste goedkeuringsaanvragen in te dienen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.”

Veldproeven met agrobodies op sla.
Veldproeven met agrobodies op sla. - Agrosavfe

“Bij landbouw geldt één ding: het moet gewoon werken. De betrouwbaarheid van biologische gewasbeschermingsmiddelen moet omhoog. Wij zullen het verschil maken. De werkzaamheid van ons fungicide evenaart die van chemische producten.”

Hoe moet je het gebruiken?

“De meeste biopesticiden zijn levende organismen. Ons product is een eiwit. Het is erg stabiel. We formuleren het zo dat het zonder problemen in de tank van een klassieke spuitmachine kan. De standaard bewaarbaarheid van twee jaar is ook geen probleem. Dat zorgt voor een groot gebruiksgemak.”

Wat gaat het kosten?

“De precieze prijs kan ik nog niet inschatten, maar het staat buiten kijf dat die marktconform zal zijn. Het wordt alleszins geen premiumprijs. Omdat we geen nichemarkt, maar alle telers beogen hebben we simpelweg geen andere keuze.”

Kunnen jullie zo concurreren met chemische bestrijdingsmiddelen?

“Het draait erom dat land- en tuinbouwers meer opties hebben voor geïntegreerde bestrijding. Waar nodig kunnen ze ons product afwisselen met een chemisch beschermingsmiddel. De ontwikkeling en registratie van chemische producten is veel duurder en langduriger dan die van biologische. Zij richten zich dus minder op kleinere markten. Ook voor die markten kunnen wij een oplossing bieden.”

Waarom zouden landbouwers kiezen voor jullie producten?

“Er komt meer en meer druk op bestaande chemische producten. Agrobodies werken op een volledig nieuwe manier in op ziekten of plagen. Je kan ze gebruiken ter afwisseling met vertrouwde chemische producten, om het risico op resistentie te beperken.” “Verder komen er steeds strengere eisen i.v.m. residuen. Daar hoef je je met ons product geen zorgen om te maken. Vooral in aardbei, druiven en tomaten worden residuen aangetroffen. Om mooie producten te kunnen afleveren zijn er nu eenmaal veel pesticiden nodig. Bovendien is ons product veiliger voor de landbouwer zelf.”

Wanneer kunnen landbouwers de eerste Agrobodies kopen?

“We verwachten het eerste product ten vroegste eind 2023 in de Europese Unie uit te brengen. Het registratieproces duurt heel lang, en is erg complex.”

Werken jullie samen met landbouwers?

“We starten in het veld, met de landbouwer. We kijken welke ziekten en plagen de oogst impacteren. Pas dan starten we ons ontwikkelingsproces op. We werken ook veel samen met de proefcentra in Hoogstraten en Sint-Katelijne-Waver, en met de instap van het Agri Investment Fund van Boerenbond kregen we een extra directe lijn met de landbouwwereld. Praten met landbouwers op beurzen of evenementen blijft voor ons een bron van inspiratie.”

Landbouwers met suggesties zijn welkom via info@agrosavfe.com. Meer info vindt u op de website van het bedrijf.

DC

Startpagina Economie Leestijd : 3 min 3 photos Chapitre Gentse biologische gewasbescherming even effectief als chemischeGentse biologische gewasbescherming even effectief als chemische 1 photo
Startpagina Granen Leestijd : 2 min 3 photos Chapitre Aphea.Bio: beschermen en stimulerenAphea.Bio: beschermen en stimuleren 1 photo

Lees ook in Groenten

Meer artikelen bekijken