Startpagina Vleesvee

Interprovinciale fokveedag te Affligem

2018 is goed ingezet in het witblauwmilieu. Verschillende vleesveeprijskampen vonden reeds plaats in Vlaanderen. Op 10 februari was het naar jaarlijkse gewoonte de beurt aan Affligem. In het gemeentelijk centrum ‘Bellekouter’ stelden Vlaamse fokkers hun beste fokvee voor.

Leestijd : 4 min

Na een mooie beurs in Brussel waar de Vlaamse vleesveehouders zeker hun stempel wisten te drukken tussen het Waalse geweld, kregen de fokkers van de provincies Vlaams-Brabant en Limburg in januari al de kans om te strijden om de titels op de veemarkt in Sint-Truiden. De Antwerpse fokkers verdeelden de provinciale kampioenstitels in de landbouwschool in Geel.

Van de 192 ingeschreven dieren waren er een 148 present. In vergelijking met vorig jaar dus meer dieren en in verhouding minder afwezigen. Een mooie opkomst zowel qua aanwezige dieren als sympathisanten die iets van de Affligemse sfeer en gezelligheid wouden meepikken.

Herhaalde kampioenstrijd

In tegenstelling tot vorig jaar waren er opnieuw twee reeksen stierkalveren van 6 tot 10 maanden. De strijd ging tussen reekswinnaars Mauro Van Het Bareelhof, een complete Adajio-zoon, van Veulemans Gilbert uit Glabbeek en de bevleesde Sherrif-zoon Neymar Ten Dreve, van FV Schuppen uit Velm. Net als in Sint-Truiden kwamen deze jonge stiertjes tegen elkaar uit in het kampioenschap.

Uiteindelijk wist Mauro met zijn compleetheid over de hele lijn, de kampioenstitel in de wacht te slepen. Een bevestiging van zijn titel in Sint-Truiden.

Bij de vijf stierenreeksen van 10 tot 18 maanden, was de kampioenstitel voor Mamoet Van De Pannemeers. Een 12-maanden oude Hazard-zoon die geboren en getogen is in de stal van Ally Filip uit Tielt.

Willy, Willy

Bij de middeljonge stieren ging de titelstrijd tussen vier stieren, namelijk de Antwerpse kampioen, Fabrice van Perenhof (eig. Perenhof bvba uit O.L.V. Waver), 7070 vd Hoelmanshoeve, een Attribut-zoon van De Cock Marcel uit Opbrakel, de kampioen van de stieren in Tielt 2017, Lexus de Mahoney (eig. Moenaert Christiane uit Koekelare) en de oudste stier binnen dit kampioenschap; Willy Van De Bremberg, eigen aan Willems Bart uit Sint-Joris-Winge. De Gitzwarte Impérialzoon, Willy Van De Bremberg, wist de kampioenstitel in de wacht te slepen. Deze kilomaker overtuigde de jury met zijn enorme breedtemaat en uitmuntende onderbil.

Oudere stieren

Bij de oudere stieren vanaf 30 maanden was er maar 1 reeks met 1 aanwezige inschrijving. Hierdoor kroonde Koko C.A. Van de Paddenhoeve, zich rechtstreeks tot kampioen van de stieren ouder dan 30 maanden. Koko, volle broer van José Van De Paddenhoeve, is een drie jaar oude Orval-zoon die opviel door zijn ronde rib, brede rug en onderbil. Koko werd gefokt bij Freddy Van Liedekerke uit Ressegem, en staat nu bij Hedwig Redant in Ottergem.

Jong vrouwelijk geweld

Bij de vaarskalveren waren er 4 reekswinnaressen, onder andere de kampioene van Geel, Loes Van De Hemelrijksehei (eig. Oostvogels Constant uit Hoogstraten), die meedongen naar de kampioenstitel. Uiteindelijk werd de grijze Hazard-dochter Marleen Van Het Kruisborre van Orinx Roger en Jan uit Asse de terechte kampioene. Ze was volgens de jury de compleetste en meest getypeerde jonge vaars met het beste beenwerk die veel kilo’s met zich meedroeg. Een vaars die zowel op prijskampvlak als fokkerijvlak veel toekomst biedt.

‘Victoire’ voor nafok Ivoire

In de rubriek vaarzen van 10 tot 20 maanden waren zeven reeksen. Bevleesdheid in voor- en achterhand, fijnheid van het vel en finesse in het beenwerk komen in deze leeftijdscategorie al duidelijk tot uiting.De kampioenstitel was voor Lente Ten Dreve, vanSchuppen FV uit Velm. Deze Limburgse schone, die vooral imponeerde met haar bevleesde achterhand, is een Idefix-dochter uit de gekende Ivoire Van Het Bareelhof (Impérial), van Veulemans Gilbert uit Glabbeek. Ivoire behaalde vorige zomer nog een reekszege in Libramont en een kampioenstitel op de ‘Grote Prijs Keukens Redant’. Het levende bewijs dat fokkerij en het prijskampgebeuren samen kunnen gaan. Ze is tevens de moeder van Mauro Van Het Bareelhof, kampioen bij de jonge stieren van 6 tot 10 maanden.

In’t Kwadraat

In het kampioenschap van de vaarzen van 20 tot 32 maanden traden twee knappe reekswinnaressen naar voor. Fenna van Perenhof, een Origan-dochter van Perenhof Bvba uit O.L.V Waver en Kwadraat Ten Dreve, een Attribut-dochter, van Schuppen FV uit Velm. Beide dames behaalden afgelopen weken nog een kampioenstitel tijdens de provinciale prijskampen van Antwerpen en Limburg. Twee dieren waarop zo goed als niets aan te merken valt. Uiteindelijk was het Kwadraat die haar zegelijstje verder mocht aanvullen. De kampioene was niet extreem gevoederd maar wist de jury te overtuigen met haar lengte en gewicht.

Gini en co

Bij de vaarzen vanaf 32 maanden ging de strijd voor het kampioenslint tussen Kriekje Van Tervoort van Neven Benny uit Wellen en Doortje van Perenhof, van Perenhof Bvba uit O.L.V. Waver. De Imperial-dochter van Benny Neven werd door de jury met het kampioenslint naar huis gestuurd. Kriekje is een dochter van keuringscoryfee Gini Van Terbeck, die later op de dag tot kampioene van de koeien werd gekroond.

Bij de twee reeksen koeien kreeg het publiek ‘spek’ voor hun bek. Twee reeksen zware koeien die heel wat kilo’s meesleepten op variërend beenwerk. De reekszeges waren voor Attribut-dochter Ida De La Ferme Des Crois en de welgekende Adajio-dochter Gini Van Terbeck. Ida, van De Smet Hugo uit Oordegem, toonde zich als een echte bevleesde fokkoe met fijn beenwerk. Helaas was dit niet genoeg om in het kampioenschap Gini te verslaan. De kolossale karkaskoe Gini Van Terbeck, eigen aan Neven Benny uit Wellen, behaalde opnieuw de kampioenstitel bij de koeien. Gini is geboren en getogen op het bekende fokbedrijf ‘Van Terbeck’ van de familie Roggen-Schotsmans.

Evenement bij uitstek

Het was een zeer mooie prijskamp die zowel de deelnemers als de toeschouwers wist te boeien van het eerste tot het laatste moment. Als melkvee-inspecteur is het een bijzondere ervaring om de witblauwwereld van zo dichtbij mee te maken. De charme, de sfeer en uiteraard de kwaliteit van deze vleesveeprijskamp maakt dit tot één van de mooiste vleesvee-evenementen die Vlaanderen kent.

Vander Schueren Mieke

Foto’s: Olivia Germau

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken