Startpagina Melkvee

Betere conjunctuur Vlaamse melkveesector

De conjunctuur in de Vlaamse melkveesector is in het vierde kwartaal van 2017 verder verbeterd. Dat blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer, die vier maal per jaar door het Vlaamse departement van landbouw wordt uitgegeven.

Leestijd : 1 min

De index van het actueel bruto saldo klimt van 110 naar 112. Het voortschrijdend bruto saldo, een maatstaf voor de rentabiliteit van het laatste jaar, stijgt ook verder van 98 naar 103.

De uitbetaalde melkprijs zakt in december naar gemiddeld €36,74 per 100 liter. Maar op kwartaalbasis stijgt de gemiddelde melkprijs van €37,10 per 100 liter naar €37,83.

Ook de opbrengsten uit reforme koeien gaan in stijgende lijn, terwijl de prijs van nuchtere kalveren met iets meer dan een kwart zakt. Ten opzichte van het vorige kwartaal zijn energie en meststoffen opnieuw duurder geworden, aldus het conjunctuurbericht. De krachtvoederprijzen daarentegen blijven lichtjes dalen.

Uit een apart bericht blijkt blijkt dat in België in januari 348,5 miljoen liter melk is opgehaald. Dat is bijna 37 miljoen liter meer dan in de corresponderende maand een jaar geleden en het grootste volume sinds ten minste 2014. Ten opzichte van januari 2015 is sprake van een stijging van 23%. In maart lag het volume in Vlaanderen bijna 77 miljoen liter hoger dan in Wallonië.

JCB

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken