Startpagina Edito

Suikersolidariteit

Nederlandse bietentelers ontvangen voor de suikerbieten die tijdens de campagne van 2017 zijn geleverd gemiddeld €45,62 per ton. Telers in België lijken op een prijs van rond €30 per ton uit te komen, aldus diverse bronnen. Vanuit Nederland wordt alvast gewaarschuwd dat door een moeilijke suikermarkt over dit jaar hooguit €40 betaald kan worden, met daarbij de opmerking dat in de omringende landen de klappen harder zullen zijn. In december zakte de suikerprijs in de EU al onder het referentieniveau van €404.

Bietentelers in Nederland en België werken onder vrijwel gelijke landbouwkundige omstandigheden, zijn lid van dezelfde eengemaakte Europese markt en zijn afhankelijk van dezelfde wereldmarkt. Een belangrijk verschil is dat bietentelers in Nederland eigenaar zijn van hun suikerfabriek. Ze staan mee aan het stuur en dwingen het management een evenwicht te vinden tussen een rendabele verwerker en een goede bietenprijs.

De oorzaak van het prijsverschil ligt deels in de keuze die de Nederlandse Suiker Unie maakte...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: Melk van bij ons, je kan niet beter hebben!

Edito We wisten het al: de kwaliteit en de footprint van melk in de Lage Landen is topklasse. En hippe melkalternatieven kunnen de voedingswaarde ervan niet zomaar evenaren, zo blijkt nu ook uit een Nederlandse studie.
Meer artikelen bekijken