Startpagina Actueel

Schauvliege kiest niet bio of gangbaar

Vlaanderen moet geen keuze maken voor biologische of gangbare landbouw, maar beide landbouwsystemen naast elkaar laten bestaan. Dat betoogde landbouwminister Joke Schauvliege (CD&V) tijdens een vergadering van de landbouwcommissie in het Vlaams Parlement. “We moeten vooral koesteren wat de voordelen van beide systemen zijn en stimulansen geven om die nog te verbeteren.”

Leestijd : 2 min

In een commissievergadering Landbouw vroeg Francesco Vanderjeugd van de liberale Open Vld hoe landbouwminister Joke Schauvliege aankijkt tegen felle kritiek die ethicus en activist Stijn Bruers uit over de biologische sector. Volgens Bruers vergt de biologische landbouw teveel ruimte. Wanneer alle landbouw biologische landbouw zou worden, dan gaat dat ten koste van de natuur. Vanderjeugd zei te willen weten hoe de minister de kritische kanttekeningen inschat, en welke opportuniteiten ze ziet voor de biologische landbouw in België.

Schauvliege begon te zeggen allergisch te zijn aan de tegenstellingen tussen biologisch en gangbaar. “Geen van beide is perfect. Het is fout om de een ten opzichte van de ander te plaatsen. Er is een andere invalshoek en beide hebben voor- en nadelen.” Schauvliege voegde aan de kritiek op de biologische sector die Vanderjeugd noemde nog toe dat soms de kanttekening wordt geplaatst dat biologische pesticiden toxischer zouden zijn dan de chemische varianten. Dat geldt bijvoorbeeld volgens sommige wetenschappers voor koperverbindingen. Of dat de biopesticiden minder selectief zijn en ook nuttige niet-doelwitorganismen treffen.

Niet zwart-wit

“Er zijn wetenschappelijke publicaties die dergelijke nadelen van de biolandbouw aantonen, net zoals er publicaties zijn waarin er op andere vlakken dan weer beter scores worden aangetoond voor biolandbouw. Voor de consument zou het veel eenvoudiger zijn mocht het ene zwart op wit beter zijn dan het andere, maar zo eenvoudig is het niet.”

De biologische landbouw heeft volgens Schauvliege al meermaals bewezen een goede motor te zijn in het verduurzamingsproces dat de landbouw heeft ingezet. “Denken we maar aan de inzaai van groenbedekkers na de oogst, de introductie van klaver in graslanden, gewasbescherming met natuurlijke vijanden van schadelijke organismen enzovoort.”

Sector groeit

De vraag of de sector in België nog kan groeien, bevestigt ze met een verwijzing naar de laatst bekende afzetcijfers. “De Belgische consument besteedde in 2016 12 % meer aan bioproducten dan in 2015 en de vraag overstijgt nog steeds ons plaatselijk geproduceerde aanbod. Europees gezien is België een van de sterkst groeiende markten voor bioproducten. Het aantal Vlaamse biobedrijven neemt sinds 2010 jaarlijks gemiddeld met ongeveer 9 % toe. Zolang de vraag stijgt, zal ook de productie volgen. Hoe je het draait of keert, biolandbouwers zijn in de eerste plaats ook ondernemers die een inkomen moeten hebben en daarvoor ondernemen.”

JCB

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken