Startpagina Mechanisatie

Fabrikanten geven toelichting bij gedragen spuitmachines

Eind februari organiseerde het praktijkcentrum voor Land- en tuinbouw (PCLT) uit Roeselare een studiedag over gedragen spuitmachines.

Leestijd : 4 min

Tijdens het namiddaggedeelte konden de fabrikanten een vrije toelichting geven over hun machine.

Amazone

Bij Amazone wisten de vertegenwoordigers vooreerst te zeggen dat de type-aanduiding een indicatie geeft over de tankinhoud. De tank die uit polyethyleen is gemaakt; heeft het voordeel dat ze heel glad is en zo makkelijk te reinigen. De tank ligt los in het chassis zodat ze geen invloed ondervindt van de bewegingen van het spuitraam. Volgens de toelichting die te horen viel is Amazone de uitvinder van het raam dat opplooit achter de tank.

De meegebrachte spuitmachine boodt een spuitboom van 21m, maar het is hiermee ook mogelijk om op 15m te spuiten. Dit is een interessant gegeven bij de groenteteelt.

Kverneland

Kverneland, Rau of Vicon, het zijn drie merknamen die we op dezelfde spuitmachine kunnen tegen komen. Vicon ligt mee aan de basis van de Isobus-ontwikkeling. Deze technologie verzorgt de communicatie tussen de spuitmachine (of ander werktuig) en de tractor. De bedieningsterminal in de tractorcabine gaat de spuitmachine direct herkennen als deze is aangekoppeld.

Als ze bij Kverneland naar de toekomst kijken dan geven ze aan dat er steeds meer enkel gaat gespoten worden, daar waar het onkruid staat. Dankzij de onkruidherkenning wordt er veel middel bespaard.

Toekomst zien ze in cameratechniek op de spuitboom, veel minder in de toepassing van drones. Het nadeel van de drone is dat de boer moet wachten op data. Zo moet de drone eerst vliegen, daarna moet de data verwerkt worden en dan pas kan de boer gaan spuiten. Dit is te tijdrovend volgens Kverneland. De boer wil gaan spuiten op het moment dat het ideaal is. Camera’s of andere sensoren op de spuitboom kunnen hierbij helpen. Deze doen de waarnemingen en gaan de data direct verwerken zodat de spuit snel resultaat kan laten zien.

Hardi

Van fabrikant Hardi was tijdens de demodag een spuitcombinatie te zien die uit een gedragen tank in de fronthef bestond en een gedragen spuitmachine in de achterhef. Hardi wil het comfort van een zelfrijdende sproeimachine meegeven met een gedragen combinatie. De bedieningsterminal en intelligente software nemen de zorgen van de bestuurder uit handen. Er zijn dan wel twee tanken, het samenspel ertussen wordt verzorgd door de spuitcomputer.

Een mogelijkheid is om eerst de tank achteraan half leeg te rijden, dan de fronttank volledig leeg en ten slotte de tank achteraan volledig leeg te rijden. Zo bekomen we de ideale gewichtsverdeling bij deze spuitcombinatie.

Lemken

“Lemken integreert Smart Farming in zijn machines”, zo viel te horen bij de fabrieksvertegenwoordiging van Lemken. Ze zijn hiervoor eind vorig jaar gaan samenwerken met Apps’s for Agri en naar het PCLT in Roeselare werd het Fieldmate weerstation meegenomen. De bedoeling is dat de landbouwer deze ‘weerpiket’ op zijn verste percelen plaatst zodat hij van op afstand de omstandigheden te velde kan controleren en hem de verplaatsing kan besparen. Op deze wijze kan er veel sneller ingespeeld worden als de goede momenten om te spuiten zich aandienen. “Het perceel begint te communiceren”, klinkt het bij Lemken.

De data die gepaard gaat met de spuitwerkzaamheden, zoals weergegevens, maar ook productkeuze, dosering, of kortweg taakopdrachten kan de landbouwer via de digitale gegevenshub ‘Agrirouter’ sturen naar zijn loonsproeier, teeltbegeleider of nog andere betrokkenen. De data kan in Isobus-compatibele spuitcomputers worden geladen om vlot aan te wenden.

Kuhn

Bij de toelichting van de spuitmachine van Kuhn werd vooreerst de nadruk gelegd op het veilig toedienen van product. Dit kan bij de getoonde machine via een opklapbare en geïntegreerde mengtank. Het gaat hier om een buigzame vultrechter waarlangs product wordt toege diend. De vultrechter valt in opgevouwen toestand binnen de afmetingen van de spuitmachine en is bestand tegen bijtende producten. De vulopening biedt ruimte om grote jerrycans te legen en te reinigen.

Dankzij Kuhn Electronics kunnen de spuitmachines hoogtechnologische elektronica meekrijgen en zijn ze klaar om aan precisielandbouw te doen. Dopafsluiting en sectiecontrole zijn de meest gekende toepassingen, maar ook registratie van de werkzaamheden en dosismodulatie zijn mogelijkheden.

Beyne

Beyne geeft aan dat de productie van hun spuitmachines van A tot Z plaats vinden in het West-Vlaamse Ichtegem. Dit geeft volgens de fabrikant het voordeel dat ze heel klantspecifiek kunnen gaan bouwen. “Je kan er zo ver in gaan als de portemonnee het toelaat”. De spuitcomputer is heel makkelijk te automatiseren en te koppelen met de gps.

Alle onderdelen van het metalen framewerk worden gezandstraald, gemetalliseerd en gepoederlakt. Deze verftechniek heeft als voordeel dat ook moeilijke punten kunnen worden aangepakt. Ter bescherming tegen de agressiviteit van de toegediende meststoffen worden ook de hydraulische cilinders behandeld.

Delvano

Delvano stond stil bij de AutoClean functie die ze aanbieden op hun spuitmachines. “Dit is eigenlijk een ingebouwde vaatwasser voor de spuitmachine”. Met deze voorziening speelt Delvano galant in op de problematiek van de puntvervuiling. Als de spuitmachine op het boerenerf gereinigd wordt, wordt het spoelwater aangezien als afval. Op het veld is dit nog spuitoplossing die actieve stof bevat. Deze kan verdund en versneld worden uitgereden op het veld, zodat we op het boerenerf niet met dit afval zitten.

De AutoClean functie gaat de spuitmachine intern driemaal reinigen. De voorziening valt met een druk op de knop vanuit de cabine te activeren. Doordat deze toepassing zo eenvoudig uit te voeren is, gaat de gebruiker het ook niet uitstellen, is de filosofie van Delvano. Zij streven verder naar het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van de spuitmachine.

TD

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken