Rundvleesgroep Verbist weer onder vuur

Edition numérique des abonnés

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) trekken de erkenning in van het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken. Bij een huiszoeking vorige week bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels. Zo zou de vermelde invriesdatum van het vlees vervalst zijn. Delhaize heeft de samenwerking met Veviba en met de hele groep Verbist opgeschort. Alle vleesproducten van het bedrijf, voornamelijk rundvlees, worden nu uit de rekken gehaald. "Het gaat om 300 productsoorten", zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. "We hebben dit zelf beslist. We wachten nog af welke maatregelen het FAVV verder neemt." Delhaize bekijkt nog of de verdwenen volumes aangevuld kunnen worden via andere leveranciers.

Minister Ducarme zegt dat hij aan het FAVV gevraagd heeft om de controles bij de bedrijven van de groep Verbist, de eigenaar van Veviba, op te drijven. Het kabinet heeft ook contact opgenomen met de distributiesector om te zien of er eventueel maatregelen genomen moeten worden.

Ook bij de Colruyt Group, de groep boven onder meer Colruyt en Spar, was er spoedoverleg donderdagochtend. De groep haalt alle producten die afkomstig zijn uit de versnijzaal van Veviba uit de rekken. "Negentig procent van ons vlees wordt aangeleverd in karkassen en wordt binnen onze muren versneden en verwerkt door onze eigen ervaren beenhouwers. Dat vlees is dus niet betrokken en daar kunnen we de traceerbaarheid van garanderen", aldus nog Colruyt.

Minister van Landbouw en Middenstand Denis Ducarme heeft woensdagnamiddag een ontmoeting met de landbouworganisaties en de distributiesector over de gevolgen van de Veviba-zaak. Zo kondigt hij in een mededeling aan.

De minister heeft contact opgenomen met de algemene directie Zelfstandigen van de FOD Sociale Zekerheid om oplossingen te vinden voor de problemen van de zelfstandigen die voor de onderneming werken. Minister van Werk Kris Peeters doet hetzelfde voor de werknemers.

Eerder kwam Verbist al onder vuur door aantijgingen over vermeende dierenmishandeling in haar slachthuizen.

Meest recent

Meest recent