Startpagina Vleesvee

Ook ABS veroordeelt vleesfraude Verbist

Het Algemeen Boerensyndicaat veroordeelt scherp de praktijken die zich voordeden bij vleesbedrijf Veviba in Bastenaken. ABS hekelt het “grof frauduleus geldgewin” met de voedselveiligheid, het imago van de hele sector en het inkomen van de veehouders als grote slachtoffers. De organisatie wil dat het FAVV nog meer controles uitvoert in de slachthuiswereld.

Leestijd : 2 min

De boerenorganisatie ervaart het fraudegeval als een zoveelste slag in het gezicht van haar leden-veehouders, die die elke dag in de weer zijn om hun dieren de beste zorgen te geven met respect voor alle regelgeving die daarbij komt kijken op het vlak van dierenwelzijn, diergezondheid en volksgezondheid. “Alle inspanningen die gebeuren op de boerderijen worden teniet gedaan, op een wijze die door niemand kan goedgepraat worden.”

ABS riep tijdens een overleg met minister Ducarme de sectorfederatie van slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven Febev op om op korte termijn schoon schip te maken onder haar leden en ervoor te zorgen dat de verschillende bedrijven die actief zijn in die sector de regels volgen. “Dit incident komt immers bovenop de eerdere gevallen van inbreuken op dierenwelzijnsregels in die wereld en zorgt opnieuw voor een enorme deuk in het imago van de veehouderij”, vreest de organisatie.

ABS verwijst daarbij naar het interprofessioneel akkoord (IPA) dat het Agrofront (ABS-BB-FWA) met Febev ondertekende voor meer transparantie in de keten. “Het is hoog tijd dat de woorden uit het IPA omgezet worden in daden. Het is duidelijk vijf ná twaalf”, aldus het Algemeen Boerensyndicaat.

Vlaanderens tweede grootste boerenorganisatie complimenteerde nog het FAVV met het “uitmesten van de stal in Bastenaken”, en ijvert voor nog meer alertheid en controles in de slachthuiswereld om gelijkaardige situaties zoals in Bastenaken te voorkomen.

“Opnieuw werd duidelijk dat de veehouders de dupe zijn van één speler in de voedselketen die maar één ding voor ogen heeft: geld verdienen op de rug van boer, maar vandaag ook met volksgezondheidsrisico’s voor de consument, waarbij in één klap alle inspanningen van diegenen die het wel goed menen en goed doen teniet gedaan worden.”

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken