Startpagina Edito

Edito: Weerzin tegen weidegang

Weidemelk is in opkomst, in weerwil van de toenemende schaalvergroting in de melkveehouderij. Vooral melkveebedrijven met veel dieren beschrijven weidegang vaak als een uitdaging. In de stal kunnen ze perfect omstandigheden, van rantsoen tot klimaat, controleren. Weidegang gaat volgens critici ten koste van de productiviteit. Het betekent bovendien een pak extra werk voor de landbouwer zelf. De argumentatie achter weidegang is bovendien van wetenschappelijk bedenkelijke aard, zo luidt het.

In België vinden de critici de grootste melkerij, Milcobel, aan haar zijde. Waar bijvoorbeeld FrieslandCampina weidegang omarmt en beloont, haalt Milcobel met frisse tegenzin weidemelk op. Waar FrieslandCampina weidegang actief promoot, is het voor Milcobel een kwestie van omzet verdedigen.

Critici hebben blijkens een artikel verderop in deze krant stevige argumenten. De wetenschappers zijn er niet zeker van of weidegang voor koeien zelf beter is dan een leven op stal. Koeien hebben een hekel aan fel zonlicht, kou en regen en krijgen in de wei te...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken