Startpagina Actueel

Waalse landbouworganisaties gaan actie voeren

Een aantal Waalse landbouworganisaties gaat, naar aanleiding van de fraude bij het slachthuisbedrijf Veviba in Bastenaken, actie voeren. Federatie Fugea roept de rundveehouders op om op 19 maart naar Brussel te trekken, vooral om te pleiten voor een betere prijs en minder importen. Ondertussen heeft het ketenoverleg besloten dat resultaten van controles in de vleessector transparanter moeten worden gecommuniceerd.

Leestijd : 2 min

Andere organisaties zoals Boerenbond nemen daar niet aan deel. De Waalse landbouworganisatie FWA wil dan weer woensdag haar stem laten horen in het Waalse parlement. Met haar protestactie in Brussel wil Fugea vooral aandacht vragen voor de kleinschalige (familie)bedrijven in de sector, tegen de agro-industrie en de massale import van vlees. Details over de betoging -waar in Brussel en met hoeveel leden- zijn nog niet bekend. Woensdag om 13 uur trekt de FWA, samen met de vrouwenorganisatie UAW en jongerenorganisatie FJA, naar het Waalse parlement. Ze zullen er ontvangen worden door de verschillende fracties en gaan er hun eisen voor meer transparantie in de voedselketen overhandigen.

Transparantie

De resultaten van controles in de vleessector zouden transparanter moeten worden gecommuniceerd. Dat zegt Pieter Verhelst, secretaris van het ketenoverleg dat dinsdag een eerste keer vergaderde sinds de fraude bij slachthuis Veviba in Bastenaken aan het licht kwam. Verhelst maakte de vergelijking met de controles op bijvoorbeeld horecazaken, waarvan de resultaten op de website van de FAVV terug te vinden zijn. "Het is één van de ideeën die dinsdag werden geformuleerd. Tegen volgende week vrijdag moet iedereen binnen de keten met concrete voorstellen komen".

Het ketenoverleg groepeert alle actoren uit de sector: van boer tot supermarkt, inclusief de tussenschakels (slachthuis, vleeshandel,...) onder supervisie van de minister van Landbouw. Om het vertrouwen in de sector na de fraude bij Veviba te herstellen, is er volgens Verhelst vooral actie nodig in twee domeinen: een betere controle en meer transparantie. "De mazen van het net moeten dicht", klinkt het. De vleessector wordt door verschillende instanties gecontroleerd, maar volgens het ketenoverleg is er te veel versnippering.

Ze pleiten voor een betere coördinatie en snellere informatie-uitwisseling. Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) denkt bijvoorbeeld aan "een soort van meldpunt: iemand moet de algemene coördinatie op zich nemen." Door betere controles is men niet alleen zeker van "veilig" voedsel, maar zijn er ook garanties op herkomst, productiewijze of dierenwelzijn. De resultaten van die controles zouden op een transparantere manier moeten worden gecommuniceerd. Dat laat dan zowel producent als consument toe om gericht keuzes te maken, zegt Verhelst. Het ketenoverleg wil ook dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt in de fraudezaak rond Veviba. "Deze zaak moet door alle bevoegde diensten en het gerechtelijk apparaat tot op het bot uitgespit worden.

Er moet zo snel mogelijk volledige klaarheid geschapen worden", staat in het persbericht. De landbouworganisaties, waaronder Boerenbond en ABS, kondigden dit weekend al aan zich burgerlijke partij te stellen. Daarmee krijgen ze inzage in het dossier en kunnen ze de belangen van hun achterban verdedigen.

Belga

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken