Startpagina Actueel

John Deere viert 100-jarig jubileum

Op 14 maart is het precies 100 jaar geleden dat John Deere de tractormarkt betrad door Waterloo Gasoline Engine Company uit de staat Iowa over te nemen. De overnamesom bedroeg $2,25 miljoen. Het was volgens een persbericht van John Deere destijds een veelbesproken en controversiële investering voor die tijd, omdat veel critici niet geloofden in de toekomst van tractoren en bleven vertrouwen op het gebruik van traditionele paardenkracht. Niemand had verwacht dat de tractorindustrie zich zou ontwikkelen tot de belangrijkste groeibasis van het bedrijf, dat eerder gericht was op gereedschap.

Leestijd : 2 min

De Waterloo Boy Model N van 12 pk, gebouwd in de periode 1917 tot 1924, is de eerste door John Deere gebouwde en op de markt gebrachte tractor. De eerste volledig groen en gele tractor met het John Deere merk was het Model D dat werd gebouwd in de periode 1923 tot 1953 waarmee het succesverhaal van het tractorbedrijf begon.

Het bedrijf meldt ook dat de all-timebestseller model B was. Tussen 1935 en 1953 werden 300.000 exemplaren van model B verkocht. John Deere werd in 1963 voor het eerst wereldwijd marktleider op het gebied van verkoop van tractoren.

Europa

Het Europese verhaal nam een vlucht vanaf 1956, toen John Deere tractorfabrikant Heinrich Lanz AG in het Duitse Mannheim over nam. Voor het eerst ging John Deere in Europa produceren. Lanz introduceerde zelf haar eerste tractor in 1921, de Lanz Bulldog. In Mannheim is op dit moment één van de grootste R&D-stations van John Deere.

Technologie

John Deere noemt diverse technologieën die het bedrijf naar een leidende positie brachten. Nadat zij in 1954 als eerste bedrijf in de sector stuurbekrachtiging op tractoren begon aan te bieden, was een andere belangrijke mijlpaal de lancering van de omrolbeschermingsbeugel (ROPS) als veiligheidsfunctie in 1966, wat de standaard werd voor de gehele industrie. Oorspronkelijk beschikbaar als optie, was de Sound-Gard-cabine in 1973 het eerste stofvrije bedieningsstation met temperatuurregeling. Met de in 1964 geïntroduceerde PowerShift-transmissie kon de bestuurder beter en comfortabeler schakelen en gaf een hogere productiviteit in het veld.

Op dit moment is word de tractor niet langer alleen gebruikt als trekwerktuig, aldus John Deere. Met de ingebouwde automatisering kan een balenpers 'communiceren' met de tractor voor automatische aanpassing van functies zoals bijvoorbeeld voorwaartse snelheid. Met mobiele gegevensoverdracht kunnen boeren gegevens verzamelen van zaaien tot oogsten en dit automatisch versturen naar het kantoor. Perceeldocumentatie toont gegevens van de gehele productieketen en verhoogt de transparantie voor klanten. Boeren en loonwerkers kunnen deze gegevens gebruiken om landbouwtechnische beslissingen te nemen over de toepassing van bijvoorbeeld kunstmest en chemische stoffen.

Viering

Het John Deere Forum in Mannheim houdt een tentoonstelling van oldtimers en klassieke tractoren, waaronder een originele Waterloo Boy. De tractoren die in 2018 door klanten zijn besteld worden afgeleverd met een speciale ‘’100 jaar’’ editie badge op de motorkap van de trekker.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken