Startpagina Vleesvee

Agrofront heeft een plan

De crisis is duidelijk; maar het probleem in de rundveehouderij is groter dan de economische fraude bij Verbist. “Het rundvleesverbruik is op vijf jaar tijd met 20 % gedaald. Het gaat om een existentiële oefening. Waar staan we voor, waar zetten we op in”, aldus Guy Vandepoel (Boerenbond).

Leestijd : 3 min

Boerenorganisaties ABS, Boerenbond en FWA (Wallonië), verenigd in het Agrofront, zetten duidelijk in op meerdere sporen. Samen met de partners in de keten (ketenoverleg) wordt er een maatregelenpakket gevraagd ter ondersteuning van de rundveehouderij.

Op korte termijn

De vraag naar economische maatregelen wordt opvallend pas achteraan in het maatregelenpakket gesteld. Nochtans kunnen deze maatregelen het bloeden op korte termijn enigszins stelpen. Het gaat om een vraag voor een vrijstelling van de sanitaire bijdrage voor 2018. Ook vraagt het Agrofront een vereenvoudigde regeling tot uitstel van betaling van de sociale bijdragen als zelfstandige. Daarnaast vragen de organisaties uitstel tot betaling van belastingen (afhankelijk van de impact van de crisis op de rundvleesconsumptie) en de ondersteuning via flexibele kredieten (aflossingen) en overbruggingskredieten.

Kleinere mazen

Maar helemaal vooraan het actieplan staat het in lijn brengen van de controlebevoegdheid in de slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven. Het FAVV is belast met toezicht op de karkassen. De FOD Economie controleert de correcte weging van de karkassen. Vlaanderen en Wallonië zijn bevoegd over de correcte toepassing van aanbiedingsvorm en klassement. “Met één geïntegreerde controleaanpak door de verschillende controle-instanties moeten er garanties komen op een conform eindresultaat over de hele lijn”, aldus Agrofront.

Weegtoestellen van slachthuizen worden maar één keer om de vier jaar geijkt; dat moet hoger. Des te meer omdat de leverancier moeilijk kan ‘tegenwegen.’ Voorts pleiten de landbouworganisaties ook voor onaangekondigde en meer controles op de digitale weegschalen.

Meer transparantie

Het interprofessioneel akkoord dat begin dit jaar werd afgesproken moet versneld uitgevoerd worden. Dat houdt in dat er maar één unieke aanbiedingsvorm kan toegepast worden. Om het gewicht van karkassen om te rekenen van warm geslacht gewicht naar koud geslacht gewicht moet de Europese omrekeningscoëfficiënt van 2 % gelden, met onmiddellijk ingang, aldus Agrofont. IVB - dat toezicht houdt op de slachtgegevens - moet nauwer samenwerken met haar Waalse collega CW3C.

Meer macht aan de veehouder

In het maatregelenpakket wordt ook de wenselijkheid van een producentenorganisatie, die met afnemers rechtstreeks onderhandelt over prijzen naar voor geschoven. Ook een versnelde oprichting van de branche-organisatie Belbeef moet leiden naar een betere organisatie van de sector. Een erkende branche-organisatie kan verder werk maken van interprofessionele akkoorden die algemeen kunnen opgelegd worden aan de hele sector. Thema’s kunnen zijn: karkasclassificatie, duurzaamheidsmonitoring, economische beoordeling van karkassen...

Vertrouwen herstellen

Het Agrofront wil dat het FAVV gedetailleerde rapporten publiek maakt over de controleresultaten en vaststellingen in de runderslachthuizen. De retail kan het initatief nemen om rundvlees in de kijker te zetten, zonder te braderen met rundvlees. En extra promotie naar de consument en horeca moet het imago verbeteren. En last but not least moet er worden gekeken hoe de meerwaarde uit de keten rechtstreeks tot bij de veehouder kan worden gebracht. Uit de analyse van het prijzenobservatorium blijkt dat het verschil tussen consument- en producentprijs steeds groter wordt, zonder dat er een zicht op is hoe de marges verdeeld zijn in de keten.

IDC

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken