Startpagina Vleesvee

Hervorming bij het FAVV

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme stelde dat het er een nieuw tijdperk na de Veviba-fraude komt. Het FAVV kreeg het verwijt te laat en te weinig gecontroleerd te hebben na het bericht vanuit Kosova dat er met etiketten gefraudeerd was. De opssositie vroeg dat het FAVV niet langer onder Landbouw, maar bij Volksgezondheid onder te brengen. “In Europa hebben 22 van 28 ministers van Landbouw ook voedselveiligheid in hun portefeuille”, verdedigde de minister.

Leestijd : 1 min

Herman Diricks, topman bij het FAVV onderstreepte dat controles door het FAVV ook onaangekonidgd gebeuren. Hij stelde ook dat iedere klacht die bij het FAVV binnenkomt wordt opgevolgd. “Niemand heeft ons ooit ingelicht over wat in het bedrijf aan de gang was”, klonk het.

Niemand is ovorigens voorstander om het systeem van autocontrole op de schop te doen, zeker niet de landbouworganisaties. “We mogen het kind niet met het badwater weggooien”, aldus Hendrik Vandamme. Yvan Dejaegher (BFA, vroeger Bemefa) hield in een open brief een vurig pleidooi voor autocontrole. “Autocontrole werkt, want meer dan 70 % van de voedselalerts zijn afkomstig van de operatoren zelf”, zo pleitte hij ondermeer. Dejaegher wees er op dat de Europese waakhond van de voedselagentschappen (FVO) de Belgische aapak looft. “Laat ons allen intensief samenwerken in het nog performanter maken van onze voedselveiligheid waarin fraudeurs geen plaats kunnen veroveren”, aldus Dejaegher.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken