Startpagina Akkerbouw

Aandacht voor het water, ook na de bespuiting

Is de bespuiting vlot verlopen, dan mag de aandacht niet verslappen. Ook na de bespuiting moet er aandacht zijn voor de restvloeistof. Hoe verwijder je die veilig? Verspuiten op het veld of zuiveringssystemen kunnen de landbouwer hierbij helpen.

Leestijd : 4 min

In het vorige artikel werd al vermeld dat de bespuiting het best beëindigd wordt op een perceel waar gemakkelijk gespoeld kan worden. Een ander onverhard oppervlak is natuurlijk ook mogelijk. Restvloeistof opvangen en zuiveren met een zuiveringssysteem kan ook. Over beide opties wordt in dit artikel verder uitgeweid.

Spoelen op het veld

Als men op het veld bezig is, is het de bedoeling om de restvloeistof zoveel mogelijk op het veld achter te laten. Dat wordt in de bodem afgebroken en zo is er geen vervuiling van het oppervlaktewater. Belangrijk wel is de spoeling erna. Veel toestellen worden daarom voorzien van een schoonwatertank. Dat is een extra tank die gemonteerd staat op het spuittoestel met een inhoud die 10% van de inhoud van de grote tank bedraagt. Het spoelen zelf gebeurt door het water uit de schoonwatertank in drie stappen toe te voegen aan de grote tank, waarna die snel over het gewas wordt uitgereden. Voor veel spuitingen is deze spoeling al voldoende.

Eventueel moet ook een uitwendige reiniging gedaan worden op het veld met een haspel die aan het spuittoestel bevestigd is. Dat is in Vlaanderen nog niet ingeburgerd, want dat gebeurt vaak nog op het bedrijf zelf, op het beton. Die beton is dan vaak aangekoppeld aan een afvoerpunt, dat in de beek terechtkomt. Alle water van de reiniging van het spuittoestel op verharde oppervlakken moet worden opgevangen, maar de voorkeur gaat naar reiniging op onverharde oppervlakken.

Zuiveringssystemen

Het spoelwater dat in de buffertank overblijft, moet gezuiverd worden, en daarvoor zijn verschillende zuiveringssystemen voorhanden.

Fytobak

Dit is een biozuiveringssysteem. De constructie ‘Hof ten Bosch’ bij in Huldenberg bestaat uit een betonnen bak waarin grond zit van het eigen bedrijf, met 30% stro aan toegevoegd als voedsel voor de micro-organismen om hun activiteit te ontwikkelen. Elk jaar moet er stro worden toegevoegd. Met een pomp wordt spoelwater uit de buffertank gepompt om het substraat te irrigeren. Dat heeft zijn nadelen: bij droog en warm weer (zomer) is er veel verdamping, waardoor het te droog komt te staan. Bij kouder en mistig weer is er minder verdamping, waardoor het te vochtig komt te staan. Op de bodem van de fytobak zijn er ook buizen die het overtollige water kunnen afdraineren.

Het vuil komt in de buffertank terecht, wat bij het irrigeren problemen kan geven met verstopping.

Biofilter

Net als fytobak is de biofilter een biozuiveringssysteem. Dat bestaat uit enerzijds drie op elkaar gestapelde bakken die dienen voor het zuiveren van de restvloeistoffen (de filtereenheid), en anderzijds uit naast elkaar staande plantenbakken die zorgen voor de verdamping (de verdampingseenheid).

Het restwater wordt eerst naar de bovenste bak van de filtereenheid gepompt, waarna het naar beneden zakt doorheen het substraat. Dat substraat bestaat uit organisch materiaal met micro-organismen die de stoffen opnemen en afbreken. Eens gezuiverd, gaat het water naar de verdampingseenheid. In die bakken staan zegge en wilgen aangeplant vanwege hun grote verdampingscapaciteit.

Men kan er ook voor kiezen geen verdampingseenheid te installeren en dus om het gezuiverde water op te vangen voor hergebruik. Er wordt wel aangeraden om het enkel te hergebruiken als spoelwater of in een totale herbicidebehandeling.

Heliosec

De Heliosec is een fysico-chemisch zuiveringssysteem, dat ontwikkeld werd door Syngenta en Solhead. Dit systeem bestaat uit een harde polyethyleenbak, met gewasbeschermingsbestendige folie, waarboven een lichtdoorlatend dak is geplaatst. In de bak komt het restwater terecht. De bedoeling is dat zonlicht en wind het water doen verdampen, waarna slechts een droge restfractie overblijft. De folie met de droge restfractie moet jaarlijks vervangen worden en afgevoerd via AgriRecover.

Het systeem mag gebruikt worden in de ‘vorstvrije periode’ (van 1 maart tot 30 oktober), maar kan verlengd worden na 30 oktober als er zich niet meer dan 5 cm water in de bak bevindt. Het kan aangekocht worden bij de firma Belgian Energy Systems en bestaat in twee maten. De eerste heeft een oppervlakte van 6m² (3m x 2m) en een capaciteit van 2.500 liter en de tweede heeft een oppervlakte van 4m² (2m x 2m) en een capaciteit van 1.600 liter.

Sentinel

De Sentinel is ook een fysico-chemisch zuiveringssysteem. In de Sentinel worden aan het restwater chemicaliën toegevoegd. Die chemicaliën klitten met de resten van de gewasbeschermingsmiddelen samen tot vlokken, die tot de bodem zinken. Dat bezinksel wordt afgevoerd. Het overblijvende water wordt afgetapt en door twee actieve koolfilters gestuurd om de laatste resten gewasbeschermingsmiddelen eruit te filteren.

Voor Inagro’s ‘Sentinel-project’ werd zo’n toestel aangekocht, zodat onze landbouwers voor een kleine prijs hun restwater kunnen laten filteren.

MV

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken