Startpagina Actueel

Agrifirm: meer voerproductie in België

Veevoercoöperatie Agrifirm heeft in 2017 met de afzet in België een netto omzet geboekt van €99 miljoen, €4 miljoen minder dan een jaar eerder. De Nederlandse onderneming voerde de productie van voer in België wel verder op, en wil de premixenproductie van dochterbedrijf Nuscience die nu in Utrecht plaatsvindt overhevelen naar haar locatie nabij Gent. Nuscience, goed voor een omzet van circa €400 miljoen, blikt terug op een lastig jaar.

Leestijd : 2 min

Agrifirm blikt terug op een goed jaar, waarin meer winst werd geboekt en in België de productie werd opgevoerd, zo blijkt uit het jaarverslag. Agrifirm produceert mengvoer in Grobbendonk, zo’n 20 km ten oosten van Antwerpen, waar ook haar Belgische hoofdkwartier is. Haar Belgische dochter Nuscience heeft een prijswinnende state-of-the-art fabriek voor premixen en speciaalvoer in Drongen, die met de overplaatsing van de Utrechtse productie het centrum van specialiteitenproductie voor Europa en Noord-Afrika moet worden.

De groei van de veevoerproductie in België is vooral gevolg van groei gerealiseerd in de pluimveesector en dan vooral de legpluimveehouderij. Het bedrijf noemt dit een opvallende ontwikkeling omdat Agrifirm nu nagenoeg alle eiercontracten heeft afgebouwd en de concurrentie op de vrije markt in haar voordeel lijkt te beslissen.

Nuscience

Nuscience groeide de afgelopen 10 jaar zeer sterk en speelt binnen de Agrifirm een cruciale rol. Het is de enige onderneming binnen de groep die wereldwijd haar producten kan afzetten. Vanwege het succes van het bedrijf wordt het zo goed als autonoom vanuit Drongen geleid, al zette Agrifirm het afgelopen jaar wel in op meer kennisdeling tussen het mengvoerbedrijf en Nuscience. In 2017 kende Nuscience een bewogen jaar, met geografisch sterk wisselende resultaten.

Het bedrijf zegt erin geslaagd te zijn in Brazilië de afzet en resultaatontwikkeling op peil te houden, dankzij stevige kostenbesparingen en een andere aanpak van de markt. Daardoor is het resultaat hoger dan in 2016, ondanks een grote economische crisis. Nuscience had wel last van een Algerijnse importstop voor specialiteiten. De productie in de vrij fabriek in Drongen blijft daardoor achter bij de verwachtingen. Agrifirm onderzoekt of de belangrijke Algerijnse markt op een andere manier kan worden beleverd. Het bedrijf heeft onder meer fabrieken in Oost-Europa en China.

In andere markten, zoals Spanje, Italië en Oost-Europa, loopt de afzet boven of op begroting en dus boven 2016. Ook de activiteiten van Nuscience in China renderen prima. Aandachtspunt is daar de toenemende regelgeving op milieugebied die vanuit de Chinese overheid wordt opgelegd aan de veehouderij. Een positieve ontwikkeling, aldus Agrifirm, maar het beperkt wel de ontwikkeling van klanten.

De afzet van premixen en concentraten groeide uiteindelijk ten opzichte van 2016 van 531.000 naar 553.000 ton.

Groepsresultaten

Het bedrijf als geheel noteert voor 2017 een nettowinst van €38,4 miljoen. Omdat Agrifirm een coöperatie is, is winstmaximalisering geen doel. Het bedrijf wil dan ook €25 miljoen terug uitkeren aan de leden. Het overige deel wordt bij de reserve opgeteld of geïnvesteerd. In 2016 werd €22,5 miljoen uitgekeerd en een jaar daarvoor ging €20 miljoen richting de leden.

De groepsomzet bleef met €2,1 miljard ongeveer gelijk aan 2016.

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken