Startpagina Melkvee

Luchtvervuiling veroorzaakt hogere koeiensterfte

Milieu-epidemioloog Bianca Cox van de UHasselt heeft ondervonden dat er meer koeien sterven als de waarde van ozon, stikstofdioxide en fijn stof in de lucht hoger is. "Dat bevestigt de bevindingen die aangetoond zijn bij onderzoeken met luchtvervuiling bij mensen", zegt ze.

Leestijd : 2 min

Luchtvervuiling en welke effecten dat heeft op onze gezondheid, het onderwerp is al vaak de revue gepasseerd in wetenschappelijke onderzoeken. Het onderzoek van dr. Bianca Cox is daarentegen minder alledaags. "Ik heb onderzoek gedaan naar de effecten van luchtvervuiling op koeien, omdat die dieren niet onderhevig zijn aan andere oorzaken die de gezondheid kunnen schaden, zoals roken, ongezonde voeding of alcohol", zegt dr. Cox. "Dus die effecten kunnen al uitgesloten worden op de sterf te van de dieren, terwijl dat bij mensen niet mogelijk is."

Uit haar onderzoek blijkt dat bij de stijging van zowel ozon, stikstofdioxide en fijn stof, allemaal bijdragers aan de luchtvervuiling, ook de sterfte van de koeien steeg. "Het grootste effect kregen we bij de meting van de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht", aldus dr. Cox. "Op dagen dat er 10 microgram meer stikstofdioxide in de lucht was dan normaal, merkten we een stijging van 9,4 procent op bij de koeiensterfte. Bij ozon en fijn stof lag het percentage lager, maar was er toch ook een stijging van het aantal sterftes bij de koeien te merken."

De cijfers uit het onderzoek van dr. Cox veralgemenen naar de sterfte bij mensen door luchtvervuiling, is een te grote stap. Maar het onderzoek heeft wel een aspect dat in haar voordeel speelt. "In de zomer waren de effecten van luchtvervuiling veel groter op de koeien", aldus nog dr. Cox. "Dat komt waarschijnlijk omdat de koeien dan buiten in de wei stonden. In de winter waren de effecten veel kleiner, omdat ze toen op stal stonden en luchtvervuiling dus geen werking had op de dieren. We kunnen dus wel besluiten dat luchtvervuiling een negatief effect heeft op koeien en concluderen dat dat dus ook het geval is bij mensen."

Belga

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken