Startpagina Veeteelt

Minister Ducarme beantwoordt geen vragen over Veviba-dossier

Minister Denis Ducarme heeft maandag in de verenigde kamercommissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven aangekondigd dat hij geen vragen over het dossier-Veviba zal beantwoorden. "Ik wil niet de politieke verantwoordelijkheid te nemen om de fraudeurs wapens in handen te geven om vervolging te ontlopen", zei hij.

Leestijd : 2 min

Aan het einde van de vergadering kondigde hij aan dat het verslag in de late namiddag aan het parlement zal worden overgemaakt. Het wordt woensdagvoormiddag besproken.

Procureur-generaal Christian De Valkeneer liet vrijdag weten dat hij het rapport van het Federaal Voedselagentschap eerst nader wilde onderzoeken alvorens het aan het parlement wordt overgemaakt. Nadat commissieleden van oppositie en meerderheid op spoed hadden aangedrongen, verklaarde Ducarme dat het parket hem had laten weten dat het om 16 uur klaar zou zijn met de doorlichting, die tot doel had na te gaan of er geen elementen inzaten die het geheim van het lopende onderzoek konden schenden. De minister zei dat hij het verslag - zonder de gevoelige passages - in de late namiddag zal overmaken aan het parlement.

Toch ging de commissievergadering van maandagvoormiddag gewoon door, in aanwezigheid van minister Ducarme, bevoegd over het federaal voedselagentschap FAVV, en zijn collega van Volksgezondheid Maggie De Block. Het FAVV was, in tegenstelling tot wat op de agenda was aangekondigd, niet aanwezig. "Het FAVV is niet aanwezig om te vermijden dat ze elementen van het verslag, dat door het parket is tegengehouden, zouden onthullen", gaf Ducarme aan.

Commissieleden van de meerderheden onderschreven de verwijzing van de minister naar de scheiding der machten. Ducarme zei dat hij zich op basis van dat principe wel moet onderwerpen aan de vraag van het gerecht. Maar ze drongen, net als hun collega's van de oppositie, aan op spoed. Het parlement moet zo snel mogelijk kunnen beschikken over het verslag van het FAVV. Het kan niet dat de regering en de pers over het verslag beschikken en het parlement niet, vonden onder meer Annick Lambrecht (sp.a) en Jean-Marc Nollet (Ecolo).

Terwijl de oppositie erop aandrong dat er minstens een gedachtewisseling met de aanwezige ministers zou plaatsvinden, zonder dat er vragen zouden komen over het FAVV-verslag, drong de meerderheid aan op voorzichtigheid. "Niemand kan in dit stadium weten of een vraag over het Veviba-dossier al dan niet intervenieert met het gerechtelijk onderzoek", waarschuwde Peter De Roover (N-VA). "We moeten ervoor zorgen dat de fraudeurs niet vrijuit gaan als gevolg van onze werkzaamheden", vond ook Nele Lijnen (Open Vld). Zij vroeg ook naar een timing voor de twee audits die de regering laat uitvoeren over het FAVV.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken