Startpagina Vleesvee

Oppositie hekelt vermindering middelen van het Federaal Voedselagentschap

De middelen van het Federaal Voedselagentschap FAVV zijn onvoldoende om de voedselveiligheid naar behoren te beschermen. Ze zijn de afgelopen jaren constant afgenomen, stelde de oppositie. Dat klopt niet, repliceerde minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). De meerderheid feliciteerde hem dat het budget niet gedaald is.

Leestijd : 3 min

Na de inleidende uiteenzetting van de ministers en FAVV-topman Herman Diricks vuurden de commissieleden van meerderheid en oppositie gedurende meerdere uren hun vragen af. Is het budget en het personeelskader van het Federaal Voedselagentschap de laatste gestegen of gekrompen? Dat was één van de vragen waar de leden van meerderheid en oppositie het niet over eens waren.

Minister Ducarme hield vol dat de middelen niet zijn verminderd. “Het is fout te zeggen dat middelen van het agentschap constant gedeeld zijn. Er moet niet enkel naar de dotatie gekeken worden, maar ook naar de eigen inkomsten van het FAVV. De dotatie is de laatste jaren verminderd, maar de eigen inkomsten gestegen”, benadrukte hij.

In 2014 beschikte het FAVV over 184 miljoen euro (107 miljoen dotaties en 77 miljoen eigen inkomsten), in 2015 over 171 miljoen (95 miljoen en 76 miljoen), in 2016 over 167 miljoen (87 miljoen, 79 miljoen) en in 2017 over 175 miljoen (85 miljoen, 89 miljoen), verduidelijkte de minister na lang aandringen van Meryame Kitir (sp.a), Daniel Senesael (PS) en Marco Vanhees (PVDA), die erop wezen dat de dotatie wel elk jaar daalt.

Herman Diricks wees erop dat het aantal controles in de loop der jaren wel degelijk gestegen is, van 176 dossiers in 2013 naar 550 dossiers in 2016. In dat laatste jaar werden 189 dossiers opgesteld, vulde de FAVV-topman aan. Minister Ducarme kondigde eerder aan dat hij het FAVV één bijkomende controle per trimester zal opleggen.

Vanuit oppositiekant wilde men weten hoe dat zal gebeuren, aangezien het FAVV in zijn verslag aangeeft dat het aantal personeelsleden teruggelopen is. De ministers verklaarden dat het FAVV wel degelijk meer had kunnen doen in het dossier Veviba, ook al liep er een gerechtelijk onderzoek. Maar Diricks bleef erbij dat het FAVV gedaan had wat binnen zijn mogelijkheden lag.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had geen antwoord op de vragen waarom er gedurende 18 maanden - tussen de ontdekking van de fraude in Kosovo en de inval bij Veviba in Bastenaken eind februari - geen actie is ondernomen. Op 10 oktober 2016 werd het parket van Luxemburg verwittigd, waarna de zaak in onderzoek genomen werd. Op 5 december vond een eerste vergadering plaats tussen de onderzoeksrechter, de politie en het FAVV. Een tweede onderzoek volgde pas op 12 oktober 2017.

“Het zijn die tien maanden die mij interpelleren, maar door het geheim van het onderzoek heb ik hierover geen informatie”, erkende hij. Geens benadrukte dat het parket in Luxemburg onderbemand is, maar het kader van de federale gerechtelijke politie is nagenoeg opgevuld en vijf van de zes onderzoeksrechters zijn in functie. Het personeel is dus niet de oorzaak, stelde de minister.

Minister van Landbouw Ducarme bleef erbij dat de bevoegdheid over het Voedselagentschap bij Landbouw moet blijven. De groenen vonden het logischer dat het FAVV onder Volksgezondheid zou komen, zoals dat overigens ook het geval was bij de oprichting van het agentschap onder toenmalig minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev).

Herman Diricks bevestigde dat het FAVV meer dan openstaat voor een hervorming. Hij is dan ook bereid om hieraan mee te werken. Hij wees er ook op dat het FAVV de transparantie hoog in het vaandel voert. Hij verwees naar de website van het agentschap, waarop alle mogelijke informatie is terug te vinden.

“Hoe komt het dat het FAVV de minister zo laat heeft ingelicht?”, wilde onder meer Anne Dedry (Groen) weten. Diricks wees erop dat de fraude die in Kosovo ontdekt was, economische fraude was. “De afspraak is dat de we de minister inlichten indien de volksgezondheid in het gevaar kan zijn. Dat was hier dus niet het geval. Op 6 maart hebben we de minister ingelicht na de huiszoekingen bij Veviba. Daaruit bleek dat er vlees dat niet voor consumptie geschikt was, in de voedselketen terecht gekomen is. We hebben toen ook meteen een terugroepactie georganiseerd”, aldus de FAVV-baas.

Belga

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken