Startpagina Edito

Eerlijke handel

Landbouwers demonstreerden deze week voorafgaand aan de Europese Landbouwraad in Brussel onder meer tegen de import van vlees, wat prijzen zou ondermijnen en daarmee druk zou zetten op de hele vleesketen. De aanleiding: het vleesschandaal bij Veviba. Had Veviba fouten gemaakt als het niet elke dag, elke week, elke maand en elk jaar met de spijkerharde inkopers van de supermarkten het gevecht moest aangaan?

Bij een bezoek van federaal landbouwminister Denis Ducarme aan een vleesveehouderij in Wallonië klonk eenzelfde klacht: Belgische familiebedrijven kunnen niet concurreren tegen Zuid-Amerikaanse megabedrijven. Ze vrezen dat een nakend vrijhandelsverdrag met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur de Belgische rundvleessector kapot maakt.

Opvallend genoeg wordt door diezelfde vleesveehouderij naast het blokkeren van buitenlands vlees het bevorderen van de eigen export genoemd als redding uit het moeras van lage prijzen....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: Melk van bij ons, je kan niet beter hebben!

Edito We wisten het al: de kwaliteit en de footprint van melk in de Lage Landen is topklasse. En hippe melkalternatieven kunnen de voedingswaarde ervan niet zomaar evenaren, zo blijkt nu ook uit een Nederlandse studie.
Meer artikelen bekijken