Startpagina Economie

Aardappelindustrie vreest conflict met Zuid-Amerika

De aardappelindustrie in België is bezorgd over de mogelijke gevolgen van een handelsconflict met enkele Zuid-Amerikaanse landen. Dat bleek uit een mededeling van Belgapom, de beroepsvereniging voor aardappelhandel en -verwerking.

Leestijd : 3 min

De Belgische aardappelverwerkers hebben in 2017 uitstekend geboerd, meldt brancheorganisatie Belgapom. Vorig jaar werd 4,6 miljoen ton aardappelen tot onder meer frieten, chips, vlokken en kroketten verwerkt. Daarmee wordt qua volume nog een 3,6 % beter gedaan dan in 2016, dat ook al een recordjaar was. De voorbije jaren ontpopte de Belgische aardappelsector zich tot een van de snelste groeiers in de Belgische agrovoedingsketen. De investeringen waren met ruim € 300 miljoen zeer hoog.

Belgapom spreekt van een uitzonderlijke stijging van de afzet andere producten dan friet, die van 468.513 naar 690.159 ton evolueerden. Het aandeel van diepgevroren en gekoelde friet steeg van 1,91 naar 1,99 miljoen ton (+ 4,3 %). Daarbij springt ook een daling van het aandeel gekoelde friet met 3,5 % in het oog. Voor het seizoen 2017-2018 wordt een recordoogst genoteerd. Deze stijging is het resultaat van een toegenomen aardappelareaal, de variëteitskeuze en de invloed van de weersomstandigheden.

België blijft trouwens met 2,2 miljoen ton in 2017 veruit de grootste exporteur van diepvriesaardappelen ter wereld. Ook het aandeel van derde landen hierin nam verder toe. De tewerkstelling in de sector groeide met 7 % of bijna driehonderd werknemers.

Zuid-Amerika

De organisatie vreest tegelijkertijd wel dat de groei kan worden bedreigd door een handelsgeschil met enkele Zuid-Amerikaanse landen. Zowel Brazilië als Colombia beschuldigen België, Duitsland en Nederland ervan de frieten tegen veel te lage prijzen op hun markt te dumpen. De Braziliaanse handelswaakhond CADE vindt dat de landen diepgevroren aardappelproducten tussen juli 2014 en juni 2015 onder de marktprijs heeft verkocht in Brazilië.

In Brazilië zijn sinds vorig jaar al invoerheffingen van kracht die ongeveer zo hoog zijn als het verschil tussen de Britse en Braziliaanse exportprijs - in veel gevallen meer dan 30 %. De Braziliaanse Kamer voor buitenlandse handel besloot op 17 februari 2017 om voor een periode van vijf jaar per producent gedifferentieerde importheffingen vast te stellen. Er loopt momenteel nog een juridische procedure om die heffingen aan te vechten, maar voorlopig is er nog geen uitspraak in die zaak. België exporteert normaliter circa 40.000 ton diepgevroren aardappelen per jaar naar Brazilië.

Als de zaak via de Wereldhandelsorganisatie wordt aangekaart, kan de procedure zelfs jaren beslaan.

Heffingen

In Colombia moet de regering nog beslissen of er heffingen opgelegd zullen worden. De beroepsvereniging vreest bovendien, op basis van mediaberichten, dat ook Peru bezig is met het voorbereiden van zo'n procedure. Belgapom ontkent in elk geval dat er sprake is van dumpingpraktijken. De organisatie zegt het slachtoffer te zijn van "protectionistische reflexen, die de internationale handel bedreigen". "De invoer uit België, Nederland en Duitsland wordt met de vinger gewezen voor de problemen met verse aardappelen op de eigen markt", zegt Romain Cools van Belgapom.

De Braziliaanse importheffingen werden ingesteld na klachten van Bem Brasil, dat met een marktaandeel van circa 90 % de Braziliaanse markt aanvoert. Het bedrijf investeerde fors in een nieuwe fabriek die tot de instelling van invoerheffingen onderbezet was. Het bedrijf had flink last van concurrentie van onder meer Agristo en Lutosa. Enkele producenten die zijn getroffen door de invoerheffingen kunnen via een omweg de markt toch beleveren. Farm Frites en McCain produceren ook in buurland Argentinië.

De Belgische aardappelverwerkende nijverheid blijft intussen wel volop mikken op export. De vorig jaar opgestarte campagne om Belgische frieten te promoten in Zuidoost-Azië, wordt ook in 2018 en 2019 nog voortgezet.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken