Startpagina Actueel

Slachthuis Adriaens woedend op Delhaize

Slachthuis Adriaens ETN NV is woedend op supermarktketen Delhaize. Bij het slachthuis is nooit een inbreuk op de regels inzake hygiëne of voedselveiligheid vastgesteld, aldus fabrieksdirecteur Pascal De Clerck. Adriaens heeft volgens hem totaal niets te maken met de zaak “Veviba”, maar wordt toch ‘valselijk en roekeloos’ in opspraak gebracht, vindt De Clerck.

Leestijd : 2 min

Bij Adriaens worden gemiddeld 1.500 runderen per week geslacht. In 2016 werd Adriaens overgenomen door Veviba. Tot die tijd was het eigendom van Covavee en Agri Investment Fund. Het bedrijf is dus maar kort bij Veviba betrokken, waardoor het vleesschandaal bij het Veviba-slachthuis in Bastenaken extra hard is aangekomen. In de markt wordt volop gespeculeerd over nieuwe partijen die de Veviba-slachthuizen gaan exploiteren, en operationeel zit een boycot van Delhaize hen dwars.

Het FAVV heeft volgens een verklaring van Adriaens alle ondernemingen uit de Groep Veviba doorgelicht. “Ook bij ons werd de afgelopen dagen intensief gecontroleerd”, zegt De Clerck. “Daarbij is echt alles heel grondig bestudeerd. De conclusie was dat Adriaens alle procedures perfect naleeft. Het werk in de snijzaal is volledig conform de wetgeving inzake voedselveiligheid. De erkenning van de snijzaal is onverkort behouden.”

Lange relatie Delhaize

Niet door de FAVV althans, want Delhaize heeft alle aankopen van de Veviba-Groep stilgelegd. Dat is pijnlijk en ter kwader trouw, vindt De Clerck. “Adriaens en Delhaize kennen al 8 jaar een rimpelloze samenwerking en nu wordt ons de rug toe gekeerd. Niet alleen kopen ze zelf niet meer direct bij ons in, ze verbieden ook aan derden om nog met Adriaens samen te werken. Die bellen ons nu op: mogen we alweer?”

De houding van Delhaize heeft uitstraling op de hele Belgische retail. De keten is na Colruyt de grootste supermarktketen van België, en zet zich in de markt als een keten met veel ruimte voor topkwaliteit. “Wij produceren niet voor één keten, maar we zien nu dat ook Colruyt en Carrefour afwachten wat Delhaize doet. Hiervoor is geen rechtvaardiging.”

De Clerck zegt Delhaize herhaaldelijk te hebben gevraagd om opheldering, maar onder reactie. De supermarkt is ook voor Landbouwleven niet direct bereikbaar voor commentaar. Een raming van de financiële schade kan De Clerck niet geven. In totaal zijn meer dan 150 mensen werkzaam bij Adriaens, inclusief personen die in snijzalen van derden werken.

Sinds oktober 2016 staat AVI consultancy Adriaens ETN NV bij voor de kwaliteitscontroles. Adriaens ETN NV stelt in een verklaring trots te zijn dat zij het zeer strenge en internationaal erkende BRC certificaat (British Retail Consortium) behaalde en daarenboven begin 2018 in België ook het gerenommeerde IFS certificaat bekwam. “Achter die certificaten zit hard en professioneel werken.”

JCB

Lees ook in Actueel

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken