Startpagina Akkerbouw

Boeren met ballen promoten Brugse landbouw

Vanaf woensdag 28 maart is op Focus-WTV een promotiefilmpje voor de Brugse landbouw te zien, gemaakt in opdracht van Schepen van Landbouw Minou Esquenet.

Leestijd : 2 min

Als acteurs in het filmpje herkent u de jonge Brugse landbouwers Steven Schramme (Schottenhof, Dudzele), Tom Van Hulle (Zuivelhoeve De Potterie), Phary en Daniël Versyck (Nieuwenhove, Lissewege).

Respect

Voedsel is belangrijk, dus landbouw is belangrijk. Wij zijn als mens niet enkel consument en exploitant, maar ook rentmeester. Ik ben absoluut voor een duurzame landbouw, waarin respectvol met dieren, natuur en milieu wordt omgegaan. Maar duurzaamheid betekent ook wederzijds respect.” Schepen van landbouw Minou Esquenet legt nadruk op belang van duurzame lokale voedselproductie, innovatie in de landbouw, en een correct loon voor de landbouwer.

De agrovoedingssector is de snelst groeiende sector in ons land en dit kan enkel dankzij een goede primaire productie. De echte landbouw pur sang is het fundament onder het uitzonderlijk sterke agrovoedingscomplex in Vlaanderen.

Dit complex is goed voor een exportomzet van meer dan 35 miljard euro en de 35.000 bedrijven zijn goed voor een totale tewerkstelling van 146.000 mensen.

De goede exportcijfers en de positie van België in de top 10 van landbouwlanden wereldwijd tonen de kracht van de land- en tuinbouw. Innovatie, duurzaamheid en toekomstgerichtheid zullen belangrijke succesfactoren zijn voor onze land- en tuinbouw. “Ook landbouw is een economische motor. Het is cruciaal dat ook deze sector investeert in innovatie en nadenkt over de meest duurzame manieren om voedsel te telen. De landbouw zal moeten evolueren van een mechanische naar een hoogtechnologische, zelfs digitale, sector.”

Correct loon

Gelet op het belang van de primaire sector voor het agrovoedingscomplex, en gelet op het belang van duurzaamheid in de landbouw pleit Esquenet ook voor een correct loon voor de landbouwer. “De kloof tussen producent en consument is groot. Consumenten hebben vaak nog heel weinig voeling met landbouw en voedselproductie in het algemeen. Ze hebben geen flauw benul van de inspanningen die nodig zijn om tot een gezond, lekker en duurzaam stukje vlees of groente te komen. Kwaliteit heeft zijn prijs. En duurzaamheid betekent wederzijds respect.”

Hart onder de riem

Esquenet wil ten slotte vooral de jonge landbouwers een hart onder de riem steken: “Ook in onze regio en in Brugge zetten jonge landbouwers zich in om veilig, gezond en kwalitatief hoogwaardig voedsel te produceren voor de consument. Stuk voor stuk hebben zij zwaar geïnvesteerd om een bedrijf over te nemen, te innoveren en zo duurzaam mogelijk te werken. Maar duurzaamheid betekent wederzijds respect. De consument weet dat aan kwaliteit een kostenplaatje hangt, en moet de landbouwer een volwaardig loon gunnen. Naast de prijs is ook de regelgeving belangrijk: die moet garant staan voor de kwaliteit van de productie, maar mag de sector niet verlammen. Deze 2 elementen, prijs en regelgeving, zullen bepalen of de landbouw in Vlaanderen sterk zal blijven. Als we de landbouw ook lokaal niet sterk kunnen houden, worden we straks voor onze voedselproductie helemaal afhankelijk van het buitenland.”

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken