Startpagina Akkerbouw

Transitie naar gezond voedsel

Op 27 maart ging het 11de Forum voor de Toekomst van de Landbouw door in Brussel. Op dit evenement bespreken vooraanstaande stemmen hoe landbouw wereldwijd duurzamer kan.

Leestijd : 2 min

Gezonde landbouw, gezond voedsel, gezonde toekomst. Zo luidde het thema van de 11de editie van het Forum voor de Toekomst van de Landbouw. Bijna 2.000 deelnemers daagden op. Producent van gewasbeschermingsmiddelen Syngenta organiseert en financiert dit evenement in grote mate. Aan de ingang verkondigden activisten traditiegetrouw hoe tegenstrijdig ze dat vinden.

Jon Parr, CEO van Syngenta, erkent gelaten dat iedereen het recht heeft om zijn mening te uiten. Hij wijst erop dat het gratis evenement open staat voor iedereen. “Alleen via open dialoog en samenwerking vinden we de juiste weg naar een duurzame voedselproductie. Ik durf zelfs zeggen dat hier binnen op dit moment meer constructief werk verricht wordt dan daar buiten.”

Onder de ngo’s die hun zeg mochten doen op het podium van het forum vielen Birdlife International, Bioversity International en International Union for Conservation of Nature op. De RISE Foundation, die wetenschappelijk onderzoek vertaalt naar voorstellen voor een duurzamer Europees platteland, mocht de voorzitter van het gebeuren leveren, Janez Potocnik.

In zijn openingswoord onderstreepte Potocnik hoe beroerd onze planeet eraan toe is, en hoe dringend we in actie moeten schieten. “Ons voedselsysteem is helaas niet één bedrijf met een CEO die we op het matje kunnen roepen. Het is groot en ingewikkeld. Iedereen beschuldigt iedereen. Maar we moeten vooruit, en wel nu.”

Hij haalde uit naar de vleesveehouderij. Die moet volgens hem sterk afgebouwd worden. Verdwijnen mag ze echter niet, erkenden enkele sprekers. Landbouwprofessor Louise O. Fresco wees op de gronden die enkel geschikt zijn als grasland, voedingsspecialist Lawrence Haddad op het belang van dieren voor de verwerking van afvalstromen en op de hoge eiwitkwaliteit van vlees en dierlijke producten, en koningin Noor Al-Houssein van Jordanië op de niet te versmaden smaak ervan.

Meer informatie vindt u www.forumforagriculture.com en op www.brigadesactionspaysannes.be.

DC

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken