Plaatsspecifiek bemesten in aardappel voor een gezonder milieu

Aardappelen

Inspelend op het dossier precisielandbouw en de artikels over aardappelen, aanhoorden we Bart Debussche over de bemestingsproblematiek. Over de jaren heen zijn de bemestingsnormen voor stikstof en voor fosfor een heel eind teruggeschroefd. Daarnaast blijven pH, organische stof, en kalium cruciaal voor een goede oogst. Precisielandbouw kan soelaas brengen.

Sommige aardappelpercelen hebben last van opkomstproblemen, andere van droogte,  te veel water of  coloradokevers.

Diverse situatie in aardappelvelden

Akkerbouw

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt liet eind vorige week via haar nieuwsbrief weten een zeer diverse situatie te velden te zien. Zo zit er een stevig verschil tussen percelen: er zijn er die nog aan het opkomen zijn, waar op andere de bloei al ten einde loopt.

Edition numérique des abonnés

Zonder transacties, geen Belgapomnotering

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 22 juni geen prijsnoteringen wegens een gebrek aan transacties voor Bintje, Fontane en Challenger

Toon Kerkhofs gaf toelichting bij nieuwigheden en recente introducties  van graanvariëteiten.

Tarwerassen toegelicht gecombineerd met fyto- en bemestingstechniek bij Aveve

Akkerbouw

Op haar proefplatform in Neerhespen (Landen, Vlaams-Brabant) heeft Aveve een uitgebreid tarweproefveld aanliggen. Enerzijds liggen er proeven om variëteiten te screenen, anderzijds demonstratieve proeven. Ook teelttechniek wordt er beproefd.

Edition numérique des abonnés

Op jaar tijd 18.500 hectare geschrapt uit jachtplannen

Akkerbouw

De totale oppervlakte van de jachtterreinen in Vlaanderen is op een jaar tijd geslonken met 185 vierkante kilometer, of 18.500 hectare. Dat meldt Vogelbescherming Vlaanderen donderdag na een analyse van de nieuwe jachtplannen.

Tarwe- en maïsprijs weer omlaag

Granen

Nieuwe oogstramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, stuurden koersen eerder nog omhoog, maar sinds enkele dagen zijn internationale tarwe- en maïsnoteringen weer gezakt. Inmiddels zijn de koersen weer dalende door winstnemingen. De wereldwijde tarwevoorraad daalt ten opzichte van een jaar eerder, maar blijft zeer ruim. Bij maïs is de voorraad de afgelopen paar seizoenen met bijna een derde afgenomen, maar er is nog geen reden tot paniek.

De voorstelling van het derde duurzaamheidsrapport Responsibly Fresh ging door op het tomatenbedrijf Primato van de familie Pittoors.

Veilingen en producenten engageren zich voor duurzame ontwikkeling

Groenten

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) stelde vorige week het derde duurzaamheidsrapport van Responsibly Fresh voor. In dit rapport wordt de balans opgemaakt van de geleverde inspanningen rond duurzame ontwikkeling over de periode van 2012 tot 2018. En er blijkt progressie: zowel op economisch, ecologisch en op sociaal vlak zijn er zichtbaar stappen vooruit gezet. En om dat in de verf te zetten, werd gekozen voor het tomatenbedrijf Primato van familie Pittoors in Putte, die ook hun steentje bijdragen om hun bedrijf duurzamer te maken.

Edition numérique des abonnés

Landbouw in Polen en Baltische staten kreunt onder droogte

Granen

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft woensdag gewaarschuwd voor "aanzienlijke verliezen" bij de graanoogst door droogte. De regering zoekt naar mogelijkheden om de getroffen landbouwers te steunen. De sector wordt getroffen door droogte en ongewone hitte. De Baltische buurlanden lijden ook. Letland kondigt donderdag mogelijk de noodtoestand af, aldus het agentschap BNS.

Edition numérique des abonnés

Duitsland veroordeeld voor nitraat in grondwater

Akkerbouw

Het Europees Hof van Justitie heeft Duitsland veroordeeld omdat de regering te weinig heeft gedaan om het nitraatgehalte in het grondwater terug te dringen. De nitraatvervuiling komt vooral door het gebruik van kunstmest in de landbouw in het grond- en oppervlaktewater terecht.

Op Tomato Masters  inspecteerde minister  Joke Schauvliege de  geproduceerde  tomaten.

SALV viert 10 jaar en 187 adviezen

Akkerbouw

“De locatie is symbolisch gekozen”, begint voorzitter Hendrik Vandamme van de Strategische Adviesraad voor de Land en Tuinbouw (SALV) bij de viering van het tienjarig bestaan van de organisatie. “Twee bedrijven, Tomato Masters en Aqua4C, zagen de kans om duurzaam samen te werken, en dat geldt ook voor de SALV.” 187 adviezen en rapporten werden opgemaakt in die 10 jaar tijd, en het zullen niet de laatste zijn.

Edition numérique des abonnés

Aveve en VITO zetten drones in om kwaliteit nieuwe graanvariëteiten te bestuderen

Granen

Sinds november 2017 zet de Groep Aveve in samenwerking met het Vlaamse onderzoekscentrum VITO drones in om de kwaliteit van nieuwe graanvariëteiten sneller en meer betrouwbaar te kunnen bepalen. Landbouwers zullen nog dit jaar de eerste vruchten kunnen plukken van deze innovatie. Bij de volgende aankoop van zaaigraan bij Aveve krijgen ze immers de garantie dat de aangeboden variëteiten de beste selectie heeft doorstaan.

Illustratie van een frequente meting voor het MAP-meetpunt in Watou.

CVBB vergaart unieke terreinkennis

Akkerbouw

Het CVBB verduidelijkt in een reeks artikels haar werking, verwezenlijkingen en ervaringen. Als eerste komt in dit artikel de aanpak rond de MAP-meetpunten aan bod.

Persoonlijke  bescherming smiddelen tijdens het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn onder  andere een overall en handschoenen.

Bescherm jezelf tijdens gebruik gewasbeschermings-middelen

Akkerbouw

Om jezelf te beschermen tijdens het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is het nodig verschillende zaken in acht te nemen. Men moet het etiket lezen en beschermingsmiddelen zoals handschoenen gebruiken om zichzelf te beschermen. Toch gebeuren af en tot ongelukjes, en ook dan moet men correct handelen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Niet alleen wordt gezocht naar een vervanger voor Bintje, op langere termijn wordt ook gekeken naar opvolgers voor Challenger en Fontane.

Op zoek naar een vervanger voor Bintje

Akkerbouw

Begin deze maand gingen de bezoeken door op de demoboerderijen in Huldenberg en Nieuwenhove, waar de Vlaamse overheid haar proefplatform in akkerbouwgewassen heeft aanliggen. In één van de proeven wordt op zoek gegaan naar een vervanger voor het aardappelras Bintje.

Edition numérique des abonnés

Terug Belgapomprijs voor Fontane

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 15 juni volgende prijsnoteringen:

De aardappelvelden nauw opvolgen voor de plaagbestrijding is nu zeker nodig.

Alles groeit aan recordtempo

Akkerbouw

Doordat we in de langste dagen van het jaar zitten, samen met hoge dag- en nachttemperaturen en op de meeste plaatsen voldoende vocht, kennen we een grote groeisnelheid bij onze gewassen.

Edition numérique des abonnés

Graanhaantje neemt af, bladluizen toe

Akkerbouw

Deze week werden op 21 waarnemingspercelen (rassenproeven, ziektebestrijdingsproeven en praktijk-velden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarweop het onbehandeld gewas.

Edition numérique des abonnés

Verwijder schieters in bietenvelden

Akkerbouw

De eerste schieters (afkomstig van de bieten dit jaar gezaaid) en de “wilde” bieten (afkomstig van bieten gezaaid in het verleden) worden momenteel in de velden waargenomen. Het Bieteninstituut raadt aan om deze spoedig te verwijderen.

Edition numérique des abonnés

Oproep voor demonstratieprojecten rond duurzame landbouw

Akkerbouw

Verenigingen die erkend zijn als ‘centrum voor de sensibilisering rond meer duurzame landbouw’ kunnen tot uiterlijk vrijdag 13 juli 2018 bij het Departement Landbouw en Visserij demonstratieprojecten indienen.

Edition numérique des abonnés

Silver Beets gezien in bietenvelden

Akkerbouw

Het Bieteninstituut meldt dat er af en toe atypische bieten worden waargenomen in de percelen.

Meest recent

Meest recent