Startpagina Tuin

Paasbomen en bloesemtakken brengen de lente in de woonkamer

Vele gezinnen brengen rond deze periode een kale tak of boom in huis, die door de hogere temperatuur in de huiskamer op enkele dagen tijd verandert in een tak met frisgroene blaadjes als symbool van de ontwakende natuur.

Leestijd : 3 min

Aansluitend bij de oeroude traditie van de levensboom, die we zowel terugvinden in de oude Germaanse mythologie als in de bijbel, is het gebruik van de paasboom (of paastak) de laatste jaren opnieuw ingeburgerd geraakt. Naar analogie met de kerstboom wordt deze tak vaak versierd met geverfde eitjes (ook al een oeroud symbool van vruchtbaarheid en levenskracht) of allerlei andere paasdecoratie.

Bloesemtakken

Maar we hoeven niet per se te wachten op Pasen om met geforceerde takken de lente vroegtijdig in huis te halen. Al van in het vroege voorjaar als de knoppen beginnen te schuiven, komen de takken van de klassieke voorjaarsbloeiers in aanmerking om gebruikt te worden als bloesemtak. Aanraders zijn takken van gele kornoelje (Cornus mas), Forsythia, Japanse sierkersen, Magnolia, bloeibessen (Ribes sanguineum) en later op het seizoen sneeuwbal (Viburnum burkwoodii), seringen en snoeihout van fruitbomen. Knip de takken af op de gewenste lengte en verwijder eventuele zijtakjes die in de vaas onder water komen te staan. Het volstaat de takken in een grote vaas te zetten met voldoende vers water en er verder voor te zorgen dat ze niet zonder water komen te staan om ze te laten uitlopen.

Gekrulde takken

en paasbomen

In de handel worden vanwege het sierlijke effect, meestal gedraaide of gekronkelde takken of jonge bomen met dergelijke takken te koop aangeboden als paasboom. Maar je kan ook takken gebruiken van een gewone wilg om binnenskamers voor een pril lentegevoel te zorgen rond de paasperiode. Nadien kan je van de takken zelf stekken snijden die je uitplant in de tuin of kan de paasboom gewoon in de tuin geplant worden. De soorten die vaakst gebruikt worden als paasboom zijn:

Krulwilg (Salix babylonica var. Pekinensis “Tortuosa”): wordt vaak als gesnoeide tak aangeboden in de handel. Het is heel gemakkelijk om deze takken, die zelfs al in de vaas wortels gaan vormen nadien uit te planten in de tuin. Het volstaat een stukje van ongeveer 25 cm van deze takken, ongeveer 15 cm diep in de grond te stoppen om deze boom aan de groei te krijgen. Op die manier is het mogelijk om ieder jaar nieuwe paastakken te kunnen oogsten uit de eigen tuin. Opgelet: deze boom is een zeer snelle en krachtige groeier (tot 10 m hoog). Plant hem dus enkel op een hiervoor geschikte plaats in de tuin. Wie de struik klein wil houden kan hem jaarlijks volledig diep terugsnoeien tot enkele cm boven de grond en het snoeihout gebruiken als paasboom.

Gele krulwilg (Salix sepulcralis “Erythroflexuosa”): Heel soms worden de oranje, gele takken of jonge boompjes van deze wilgensoort aangeboden als paasboom. Hij kan op dezelfde eenvoudige manier voortgekweekt worden als de gewone krulwilg. Naast zijn oranje gele kleur onderscheidt hij zich van de gewone krulwilg door zijn iets tragere groei en het feit dat hij als volwassen struik kleiner blijft (tot 5 m hoog).

Krulhazelaar (Corylus avellana contorta): deze bijzondere vorm van de gewone hazelaar, met zijn wonderlijke, bijna artistiek gedraaide takken is een langzame groeier. Takken van deze struik zijn zeer gegeerd bij bloemschikkers en zijn mede vanwege hun trage groei een stuk duurder dan bovengenoemde wilgentakken. Deze krulhazelaar wordt soms als potgekweekte plant aangeboden als paasboom. Zorg ervoor dat de potkluit in de huiskamer niet uitdroogt en bezorg hem nadien zo vlug mogelijk een plekje in de tuin. Deze plant wordt vermeerderd door enten. Het is dus niet mogelijk planten te kweken vertrekkende van een afgesneden tak.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken