Startpagina Akkerbouw

2018 geeft maar een traag voorjaar

Wisselvallig en koud: zo zullen we maart 2018 onthouden. De groei komt niet op gang. Bij het schrijven van dit artikel, begin vorige week, werd er nog niet direct een spectaculaire weersverbetering voorspeld. Het blijft wisselvallig en eerder koud tot 10 april.

Leestijd : 6 min

In deze periode van het jaar zaaien we normaal volop bieten, vlas, erwten en spinazie en planten we vroege aardappelen en de eerste kolen. Op al deze vlakken is er nog maar een zeer beperkte activiteit te velde geweest. We starten het teeltseizoen van 2018 dus laat.

Granen

In de granen zien we de laatste weken enkel dat de kleur opnieuw veel groener geworden is, maar de stand is nog steeds dezelfde. Hun gezondheidstoestand blijft uitstekend.

Door de eerste stikstofbemesting zullen we hier straks wel groei te zien krijgen. Verkorten/verstevigen van de granen is dan aan de orde. De meeste percelen zitten echter nog niet in dit stadium.

Nieuw in granen, vanaf dit jaar, zijn zeker de nieuwe groeiregulatoren Percival, Medax Max, Prodax. Dit zijn drie commerciële namen voor hetzelfde product en deze bevatten 5% prohexadion + 7,5 % trinexapac-ethyl. De eerste molecule kennen we vanuit Medax Top, de trinexapac-ethyl vanuit de Moddus, Optimus, Trimaxx, Scitec, Moxa, Paket 250 EC,….. familie. Dit is dus een nieuwe coformulering van twee bestaande moleculen als WG geformuleerd met ammoniumsulfaat, die optimaal werkt tussen de 8 a 25 °C en niet lichtgevoelig is.

Let op dat je WG-formuleringen steeds als eerste oplost in de spuittank. Daarna kunnen de vloeibare middelen. Liefst producten dus steeds in deze volgorde in de tank mengen: WG, SG, WP, SC, CS, SL, SE, EC, ME.

De productie van het Meteor, Mondiumgamma met imazaquin als actieve stof stopt. Enkel de aanwezige stocks worden nog verkocht.

Gerst

Gerst wordt traditioneel voor de winter behandeld tegen onkruid. Deze behandeling is meestal voldoende, toch zijn er een beperkt aantal percelen waar een correctie nog nodig kan zijn. Vooral vogelmuur maar ook kruiskruid of eventueel wat kamille kan nog om een bestrijding vragen.

Primus aan 100 cc per ha is hier voldoende. Ook Primstar aan 1 l of Primus Perfect aan 150 cc kan.

Doe dit indien nodig spoedig, aangezien de eerste bemesting het gewas snel zal doen dichtgroeien.

De volgende stap in gerst is een verkorter samen met een fungicide toepassen. In gerst zijn Medax Top aan 0,8 - 1 l of Moddus/Optimus 0,5 - 0,7 l/ha de meest gebruikte middelen.

De nieuwe Percivalfamilie houden we beter voor de tweede versteviging, maar kan en mag zeker ook als eerste versteviger aan 0,5 kg/ha.

Stadium 1e tot 1e - 2e knoop is in gerst ideaal om te gaan verkorten en de eerste fungicidebehandeling toe te dienen.

Als fungicide kunnen vele middelen. Gecombineerde middelen waarvan triazolen en/of strobilurine de basis vormen, worden gebruikt. Raadpleeg uw fytohandelaar voor de juiste keuze.

Tarwe

Tarwepercelen bekijken (of door uw teeltbegeleider laten bekijken) geeft uitsluitsel over welk soorten onkruid erin staan en bepaalt het correctieschema.

Op tarwe die voor de winter behandeld werd in streken waar duist en/of windhalm geen probleem vormt, kan een correctie met:

100 cc Primus, 150 cc Primus Perfect, Lexus gamma, Biathlon of nog een aantal andere dicotyle middelen, want veelal schiet zeker nog klein kruiskruid en eventueel wat andere onkruidsoorten over.

Waar wel duist en windhalm te zien is, dient men uiteraard ook middelen te nemen die op deze monocotylen werkt en is de kennis of het al dan niet over resistentie gaat belangrijk naar schemakeuze en dosis.

Het Capri gamma, Atlantis gamma (Sigma gamma) en Axial gamma zijn de sterkere middelen tegen resistente duist en/of wildhalm. Werk steeds met een uitvloeier waarbij ook de uitvloeiers met aminozuurinhoud nog een sterkere werking vertonen.

Groeiregulatoren en een eerste fungicide zullen op vele percelen door het koude weer samen kunnen gebeuren rond eind april, en dit in het stadium tussen aar 1 cm en 1-2 knoop. Dit zien we door het overlangs doorsnijden van de grootste opgerichte stengels.

Onderaan de basis van de plant is de aar reeds zichtbaar. Wanneer deze dus 1 cm los gegroeid is van de basis spreken we van stadium aar 1 cm. Vanaf dit stadium kan men groeiregulatoren toepassen. Technisch gezien is aar 1 cm tot 1e knoop het juiste tijdstip voor tarwe.

Indien het over langere rassen gaat of rijkere gronden kan een tweede verkorting nodig zijn, zeker wanneer in dit stadium de bemesting ten volle tot haar recht begint te komen.

Hier is het dan raadzaam de eerste verkorting minstens een 10 tal dagen voor de fungicidebehandeling te zetten en dus de tweede groeiregulator dan samen met de fungicide toe te passen.

Als eerste groeiregulator kunnen volgende schema’s:

- Mondium/Meteor aan 2 l per ha

- Percivalfamilie aan 0,4-0,5 kg per ha

- Cycocel aan 1 l per ha

- de Moddus-familie aan 0,4-0,5 l per ha of de combinatie Cycocel 0,75 l+ de Moddus-familie aan 0,2-0,4 l

Als tweede groeiregulator kan:

- Medax Top aan 0,4-0,6 l per ha

- Percival 0,25-0,5 kg per ha

Als fungicide zijn de triazolen epoxiconazole en prothioconazole het sterkst tegen septoria. Tegen gele roest is dit epoxiconazole, tebuconzole en cyproconazole. Ook metconazole, fenpropimorph, spiroxamin, prochloraz hebben hun waarde ter aanvulling. Een middel met twee triazolen eventueel met nog een derde molecule uit andere familie is de beste keuze.

Verder leerden we op fungicide vlak uit de vorige jaren vooral dat toevoegen van 1l chloorthalonil (Bravo, Balear,…) zeker de kostprijs overstijgt en dus rendabel is. Deze multisite fungicide draagt bij tot de gezondheid van het gewas. Dit wordt dus een standaard bij de eerste fungicidebehandeling in tarwe.

Bieten

Ook voor de bieten wordt het al een latere zaai. Hier kan nagedacht worden over een vooropkomstbehandeling. Volgens grondtype en te verwachten onkruid kunnen volgend schema’s:

- Goltix 3-5 l in geval van lichtere gronden met kamille, dovenetel, kleefkruid, vogelmuur, akkerviooltje, bingelkruid, melganzevoet, nachtschade

- Goltix Queen of Goltix titan aan 3 l met quinmerac als versterker van Goltix tegen kleefkruid en hondspeterselie

- Pyramin SC 520 3-5 l bij zwaardere gronden met herderstasje, melganzevoet, knopherik, zwaluwtong en perzikkruid

- Fiesta New of Pyroquin TDI SC 2-4 l met quinmerac als versterker van Pyramin voor kleefkruid en hondspeterselie

- Ethofumesaat (Tramat) aan 1-2 l of in mengeling met bovenstaande voor kleefkruid en grassen.

Kolen

De eerste koolplanten voor vroege planting werden reeds geleverd. Deze bij het uitplanten zeker goed verzorgen zal geen overbodige luxe zijn, en dit niet alleen naar koolvlieg, maar zeker ook het spoorelement Molybdeen is welkom in koude omstandigheden.

Spinazie

In de spinazieteelt wordt direct na zaai aangeraden om een asulam product aan 4 l en chloorprofam product aan 1-1,25 l in te zetten als basis, eventueel aangevuld met Centium. Daarna correctie vanaf twee echte blaadjes.

Erwten

Ook in de erwtenteelt geldt om kort na de zaai de onkruidbestrijding aan te pakken. Opgelet: inzet van Linuron kan hier niet meer!

Spuitcombinaties kunnen zijn:

- Centium 150-200 cc + Stomp Aqua 1,5-2 l

- Novitron Dam tec 2,4 kg (= 2 l Challenge + 200 cc Centium)

Daarna correctie vanaf 5 cm hoogte.

Vlas

In de vlasteelt is het normaal niet de gewoonte om in vooropkomst te gaan behandelen. Toch zijn er mogelijkheden met de middelen Zeus, Sulcogan, Suporter, Dractar, Sudoku, Veneur aan 1,5 l/ha erkend.

Aan 1 l/ha is het echter reeds voldoende zeker op lichtere gronden. Melganzevoet, veelknopigen, uitstaande melde en kruisbloemigen worden hiermee bestreden. Hierna volstaat dan een lichtere correctie.

Glyfosaat

Het is nu ook de periode waarbij er veel perceelsranden proper gespoten worden met glyfosaat.

Toch is het verbijsterend om vast te stellen dat er nog steeds telers zijn die denken ook de grachten te moeten doodsproeien, terwijl iedereen voldoende op de hoogte is dat een rand van 1 m ten opzichte van de grachten gerespecteerd moet worden en dat spuitmiddelen in water uit den boze zijn om onze middelen te vrijwaren van terugtrekkingen.

We hebben nu nog glyfosaat met dan nog de beperkte bufferzone van 1 m met klassieke techniek, zodat we dus met onze verplichte doppen van minstens 50% driftreductie perfect tot op 1 m van waterlopen op wettelijke manier kunnen behandelen. Eerbiedig dit, want anders zal men vanuit de overheid geneigd zijn om deze zone voor Vlaanderen te gaan vergroten naar 3 m met bijhorende zware boetes, net zoals in Wallonië waar dit nu al 6 m is! Verder zal men indien men spuitmiddelen terug vindt in waterlopen deze zeer snel verbieden!

Ook ten opzichte van uw collega’s is het niet respectvol dit niet te eerbiedigen.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken