Startpagina Melkvee

Milcobel-melkprijs duikt als eerste in Europa onder de 30 euro

De notering van de Milcobel-melkprijs duikt in de LTO-melkprijsvergelijking voor de maand febuari als enigste referentie in Europa onder de 30 euro per 100 kg standaardmelk. De gemiddelde melkprijs in Europa ligt nu op  €34,39 per 100 kg.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit de Europese LTO-melkprijsvergelijking van milkprices.nl. Ook de gemiddelde Europese melkprijs is in vergelijking met de voorgaande maand gedaald met  €1,07. Daarmee ligt de melkprijs nagenoeg weer op hetzelfde niveau dan die van februari 2017. Enkel het Ierse Glanbia liet de melkprijs stijgen, doordat de seizoenstoeslag in februari de prijsdaling heeft gecompenseerd. Aan de andere kant van het specturm verlaagde het Duitse DMK zijn melkprijs met  €4 per 100 kg. De Franse prijzen zijn relatief stabiel.

Voor de maanden volgend op februari kondigden nog heel wat Europese melkerijen prijsverlagingen aan, onder meer Arla (DK) en FrieslandCampina (NL). Arla kondigde voor 2017 een voorlopige nabetaling aan van  €1,28 en FrieslandCampina  €1,29.

Standaardbedrijf in het nadeel

Voor Milcobel merkt de LTO-melkprijsvergelijking op dat het bedrijf een aantal wijzigingen heeft doorgevoerd in het uitbetalingssysteem. De vet- en eiwitprijzen zijn gelijk (was 1:1.86). Daarnaast wordt bij Milcobel een vast bedrag (€ 75,00) per maand ingehouden op de melkgeldafrekening. De volume toeslag – gebaseerd op de geleverde liters melk – is vervangen door een hoeveelheidstoeslag voor de geleverde hoeveelheden vet en eiwit. Voor het standaardbedrijf (500.000 kg per jaar aan 4,2 % vet, 3,4 % eiwit met kiemgetal van 24.999 en celgetal van 249.999) betekent dit een lagere toeslag, namelijk 0,75 in plaats van voorheen 1,41.

Europese stijging

ZuivelNL ziet in haar marktanalyse hoe de EU-melkaanvoer een aanzienlijke stijging laat zien. Alle belangrijke zuivellanden, met name in Noordwest Europa, realiseerden een stijging. Grootste absolute toename werd in Duitsland, Frankrijk en Italië gerealiseerd.

Buiten Europa nam de melkaanvoer in de belangrijke zuivel exporterende landen Argentinië, Australië, Uruguay en de Verenigde Staten toe, terwijl de productie in Nieuw-Zeeland door het ongunstige weer afnam.

Boterprijs Fonterra stijgt

De zuivelprijzen op de toonaangevende GDT-veiling van Fonterra op 3 april zijn weinig gewijzigd. De prijsindex daalde met 0,6 % tot $3.477. De prijs van volle melkpoeder steeg met 1,6 % tot $3.278. Daarmee is die koers bijna weer gestegen tot op het niveau van mei 2017. Volle melkpoeder is wereldwijd het meest verhandelde product; een grondstof zonder bewerking.

De prijs van boter blijkt na een periode van stabilisatie sedert het begin van het jaar weer een stijging naar boven ingezet te hebben. De gemiddelde prijs steeg met 4,1 % naar $5.494. Daarmee lijkt het dipje van eind vorig jaar weer even verleden tijd.

De prijs van magermelkpoeder daalde met 1,8 % tot $1.849.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken