Startpagina Actueel

EU-markt kippenvlees stabiel

Rabobank is gematigd positief over de vooruitzichten voor het pluimveecomplex in de EU. Omdat de Brazilianen deels geweerd worden, kan de prijs voor borstvlees stijgen.

Leestijd : 2 min

De pluimveesector in de EU functioneert redelijk goed, schrijft de onderzoeksafdeling van Rabobank. Niettemin wordt door pluimveehouders minder verdiend dan een zestal maanden eerder. De voerprijs is het eerste kwartaal met circa 3% opgelopen. Omdat de vraag traditioneel in hartje winter wat terugvalt ten opzichte van de “barbecue”-maanden, zijn afzetprijzen volgens de marktvorsers met circa 2% gedaald.

Vraag en aanbod zijn binnen de EU-markt voor kip volgens Rabobank vrij goed in balans. Eerder was sprake van een overaanbod maar – het is wat cynisch - door meerdere winterse uitbraken van vogelgriep is de markt nu terug in balans. Het helpt daarbij ook dat de Oost-Europese productie de laatste maanden niet meer zo hard groeit. In Polen is nog wel sprake van een stijging, zij het in een gematigder tempo dan een jaar eerder. In Hongarije is de productie zelfs dalende.

Toenemende export

De afgelopen twee kwartalen is de export van pluimveevlees vanuit de EU toegenomen. Het afgelopen kwartaal is zelfs een recordvolume van 450.000 ton vanuit de EU uitgevoerd. De EU exporteert vooral meer naar Oekraïne, Vietnam, Afrikaanse bestemmingen en via Hongkong naar China. In het geval van Oekraïne is sprake van een exporttoename van 65%.

Waar de export over heel 2017 met 3% is toegenomen tot 1,7 miljoen ton, kromp het importvolume met 11% tot 805.000 ton. De invoer vanuit Brazilië en Thailand is significant teruggevallen. De vooruitblik voor de pluimveesector is volgens Rabobank redelijk positief. In het tweede en derde kwartaal neemt normaliter met het warmere weer de consumptie weer toe.

Daar komt bij dat de importen uit Brazilië verder kunnen afnemen nu de Europese Commissie de importvergunning van een aantal Braziliaanse slachterijen heeft ingetrokken. Rabobank verwacht dat de prijs van borstvlees sneller zal toenemen dan de kostprijs, met als gevolg dat het pluimveecomplex in de EU in de nabije toekomst winstgevend blijft.

Middellange termijn

Vogelgriep en het in productie komen van nieuwe productiecapaciteit in Oost-Europa blijven voor de EU onzekere factoren. Voor de middellange termijn is de vraag wat de nieuwe NAFTA-onderhandelingen gaan betekenen voor de handel tussen de VS, Mexico en Canada. Mexico koopt momenteel 20% van de Amerikaanse export en Canada 5%.

Daarnaast loopt in China een onderzoek naar mogelijke dumping (verkopen onder kostprijs) door Brazilië. Ten slotte wordt uitgekeken naar nieuwe halal-wetgeving in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het met een elektrische stroomstoot doden van de kip is volgens de nieuwe standaard verboden. Dat lijkt vooral een probleem voor Brazilië, dat 65% van de geïmporteerde kip in deze landen levert, maar het raakt ook de EU en de VS. De vraag is of de landen het importbeleid streng toepassen, want ze hebben een zelfvoorzieningsgraad van ver onder 50 %.

Lees ook in Actueel

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken