Startpagina Tuin

Kruiden zaaien in potten

Verse kruiden zijn een topper in de keuken en zijn dan ook het hele jaar door te koop in de supermarkt. Maar een groot deel van het jaar, kunnen we ze heel gemakkelijk zelf kweken. Heel wat kruiden zijn snelle en gemakkelijke groeiers die het goed doen in potten.

Leestijd : 4 min

Z elfgekweekte kruiden smaken niet alleen veel lekkerder, ze zijn ook goedkoper. Door regelmatig opnieuw te zaaien heb je steeds kraakverse kruiden ter beschikking. Veel soorten kun je tijdens de koude en donkere winterdagen binnen laten verder groeien op de vensterbank. Of je kan enkele potten laten doorgroeien zodat de kruiden gaan bloeien en je nadien ook de zaden kan oogsten.

In potten zaaien

De eenvoudigste manier is om kruidenzaden rechtstreeks in een wat grotere pot (20 cm doorsnede en voldoende diep) te zaaien. Als je ze voldoende ruim zaait, kunnen ze in dezelfde pot blijven tot ze oogstklaar zijn. Winterharde kruiden zoals peterselie en kervel kunnen al buiten gezaaid worden vanaf maart. Vorstgevoelige soorten zoals basilicum en koriander zaai je best pas na 1 mei buiten. Je kan ook al wat vroeger binnen zaaien en de planten laten kiemen op een vensterbank. Zorg dat ze na de kieming voldoende licht hebben en zet ze in een onverwarmde, vorstvrije ruimte tot ze na de ijsheiligen naar buiten kunnen.

Basilicum

Basilicum ( Ocimum basilicum) is een teer eenjarig kruid, met ovale lichtgroene bladeren en bosjes kleine witte bloemen vanaf de late zomer. Ze hebben harige, vierkante stengels die ongeveer 45 cm hoog worden. Basilicum is vanwege zijn tere karakter gevoelig voor koude en vocht. Het is bij uitstek geschikt om te telen in potten. Basilicum groeit graag in een voedingsrijke, vochtige en luchtige grond. Een standaardpotgrond kan best wat luchtiger en meer drainerend gemaakt worden door toevoeging van 1/4 brekers- of rivierzand. Zet de potten op een warme, zonnige en windluwe plek en geef water met mate. Oogstklaar na acht weken.

Bieslook

Bieslook ( Allium schoenoprasum) is een winterhard, doorlevend kruid. Het is de kleinste van de uiensoorten, met zijn holle, op gras lijkende bladeren, en wordt 20 tot 40 cm hoog. De plant groeit in dichte bosjes en overwintert met kleine bolletjes in de grond. Bieslook doet het goed in potten gevuld met een standaard potgrond vermengd met wat tuinkalk. Extra bemesting is niet nodig. Hou de grond matig vochtig en zet de pot liefst op een zonnige plek waar de plant vanaf juni zal bloeien met paarse, eetbare bloemen. In ‘t najaar kan de pol gescheurd en opnieuw opgepot worden in een kleinere pot, zodat ook 's winters (in een verwarmde ruimte) kan geoogst worden.

Dille

Dille (Anethum graveolens) is een eenjarig gewas dat tot 120 cm hoog kan worden,met aromatische, fijn geveerde, dofgroene bladeren en bosjes zwavelgele bloemetjes (vanaf juni). Dille is afkomstig uit Zuid-Europa. De eetbare bloemetjes geven later eetbare zaden waarvan de smaak intenser is dan die van het loof. Wil je graag de bloemetjes oogsten, laat het gewas dan gewoon doorgroeien en zaai aparte potten waarvan je het loof oogst. Een standaardpotgrondmengsel aangerijkt met wat tuinkalk is ideaal voor dit kruid. Bijmesten is niet nodig, wel een voldoende zonnige standplaats. Oogstklaar na acht weken.

Peterselie

Peterselie (Petroselinum crispum) is een van de meest algemeen geteelde keukenkruiden. Peterseliezaad is berucht om zijn trage en grillige kiemwijze en wordt daarom vaak voorgezaaid in potjes onder glas of in een verwarmde ruimte (17 tot 21°C) waardoor de kieming vlugger verloopt. Het kan helpen om de zaden enkele uren voor te weken in lauw water. Zaai in een standaardpotgrond en hou die voldoende vochtig gedurende de hele teeltperiode. Geef de potten met peterselie regelmatig water en zet ze niet in de volle zon om te voorkomen dat de peterselie gaat bloeien en stopt met groeien. Buiten zaaien kan van april tot half juli. Oogstklaar na 10 weken.

Kervel

Kervel (Anthriscus cerefolium) is een winterharde eenjarige plant met een felgroen, samengesteld blad en een hoogte tot ongeveer 30 cm. Hij lijkt niet alleen wat op gladde peterselie, ook de geur en de smaak doen denken aan peterselie. Oorspronkelijk is kervel afkomstig uit het Midden-Oosten en Rusland. Dit kruid laat zich bij ons gemakkelijk kweken. Kervel doet het goed in een standaardpotgrond en heeft op zonnige zomerse dagen behoefte aan schaduw en voldoende vocht. Regelmatig zaaien van maart tot september zorgt voor steeds vers loof, dat kan geoogst worden door het zo’n 5 cm boven de grond af te knippen. Zo kan men twee tot drie keer oogsten per plant. Zaai voldoende ruim. Oogstklaar na zes weken.

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) is een sterke eenjarige plant met zijn doordringende aroma dat het midden houdt tussen dat van citroenschil en salie. Het wordt tot 60 cm hoog en heeft ondanks zijn ijle loof een wat rommelig uiterlijk. De blaadjes hebben een pikantere smaak dan de zaden die wat zoeter zijn van smaak. Dit kruid komt oorspronkelijk uit het noorden van Afrika en de Mediterrane streeek. Bij ons geeft het de voorkeur aan een warme, zonnige standplaats. Zorg voor een beschutte plek want de zwakke stengels vallen snel om. Net zoals basilicum houdt hij niet van natte voeten en groeit hij liever in een potgrond die het water wat vlugger draineert door er wat zand aan toe te voegen. Oogstklaar na zes weken.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken