Startpagina Actueel

GAIA mag slagerijketen Renmans niet linken aan mishandelde slachtpaarden in Argentinië

Dierenrechtenorganisatie GAIA mag niet zeggen dat slagerijketen Renmans de mishandeling van Argentijnse slachtpaarden ondersteunt. Bovendien mag GAIA het cliënteel van Renmans ook geen beelden tonen van mishandelde paarden met de bedoeling Renmans ervan te beschuldigen de Argentijnse paardenmishandeling te ondersteunen en/of er deel aan te hebben.

Leestijd : 2 min

Dat staat het in het arrest dat het Brusselse hof van beroep in kort geding velde op 26 maart, zo meldt GAIA zondag op zijn website.

Renmans eiste ook dat het GAIA zou verboden worden om op gelijk welke wijze publiekelijk te communiceren over de link tussen Renmans die Argentijns paardenvlees verkoopt en de mishandeling van Argentijnse paarden. De slagerijketen vroeg ook 12.000 euro schadeloosstelling voor haar advocaten. Maar die twee eisen vond het hof van beroep te vergaand. "Ik ben ontgoocheld, maar we laten ons niet monddood maken", aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. GAIA lanceert zondag dan ook nieuwe beelden van gewonde, verwaarloosde en mishandelde slachtpaarden in Latijns-Amerika. Wat de rechtszaak betreft, overlegt de dierenrechtenorganisatie met haar raadsman over een mogelijke procedure ten gronde.

Renmans reageert zondag tevreden op de beslissing. "We zijn tevreden met de vaststelling dat de rechter ons opnieuw gelijk heeft gegeven door de methoden en procedures die Gaia tegen Renmans gebruikte te veroordelen", zegt topman Rik Renmans. "Het vlees dat in onze slagerijen wordt verkocht, waaronder natuurlijk ook paardenvlees uit Argentinië, voldoet aan strenge eisen op het gebied van traceerbaarheid en dierenwelzijn. De Argentijnse slachthuizen worden gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen (KULeuven, Europese Commissie en de Argentijnse overheidsinstantie) en houden zich aan de geldende regels inzake respect voor dieren en traceerbaarheid. De Argentijnse slachthuizen die onze slagerijen bevoorraden, maken trouwens deel uit van het project 'Respectful Life', een gezamenlijk initiatief van FEBEV (Federatie van het Belgische vlees) en de KULeuven dat teams van onafhankelijke onderzoekers ter plaatse stuurt om het niveau van dierenwelzijn te controleren."

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken