Startpagina Actueel

Trump: handelsoorlog goed voor boeren

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zullen Amerikaanse landbouwers uiteindelijk ook profiteren van een handelsdispuut met China. Deze uitlating is opmerkelijk want China heeft juist gedreigd importheffingen in te stellen voor een hele serie Amerikaanse landbouwproducten, van rund- en varkensvlees tot fruit en soja. Mogelijk gaat zijn regering overschotten opkopen.

Leestijd : 1 min

Met zijn kenmerkende gevoel voor hyperbool, zei Trump na een vergadering van zijn regering tegen Amerikaanse journalisten: “Er zal wat werk verzet moeten worden, maar de landbouwers zullen beter af zijn dan ooit.” China kondigde aan de Amerikaanse export over twee maanden voor circa $50 miljard te gaan treffen.

De stap is een vergelding voor het plan van Trump om allerlei Chinese producten met importheffingen te gaan belasten, omdat China op oneerlijke wijze handel zou drijven. Voor vleesexporteurs en soja-exporteurs dreigt een fiasco. Pijnlijk, want Trump werd vooral met steun van het platteland in 2016 gekozen.

De Chinezen willen landbouwers treffen omdat ze zo het snelst bij Trump’s hart komen, aldus de president. Hij noemt boeren “Fantastische patriotten” en voegt eraan toe dat ze zullen begrijpen waarom Trump China aanpakt, en dat hij hen zal compenseren.

Het Amerikaanse landbouwministerie zegt ondertussen dat het overschotten eventueel kan opkopen. Daarvoor zou het gebruik kunnen maken van fondsen van de Commodity Credit Corporation, een federaal bedrijf dat landbouwsubsidies verstrekt.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken