Startpagina Veeteelt

Runder-tbc vastgesteld in Limburg

Op 21 maart werd een haard van rundertuberculose bevestigd in een melkveebedrijf in Limburg. Het bedrijf huisvestte 151 runderen. Alle dieren werden geruimd.

Leestijd : 2 min

De gevonden haard is de eerste haard van dit jaar. De haard werd ontdekt bij een staltuberculinatie in het kader van de Winterscreening van 2017-2018. De vergelijkende intradermale tuberculinatie was positief voor 45 runderen en twijfelachtig voor 6 andere runderen. Bij de post-mortemkeuring heeft werden bij meerdere dieren gezwollen en soms genecrotiseerde lymfeklieren vastgesteld.

Daarop werd een bevel tot volledige afslachting van het beslag uitgevaardigd.

Melk mag opgehaald worden

Bij de tracering van de runderen over een periode van 10 jaar werden 23 contactbedrijven in kaart gebracht, waaronder een haard uit 2017 waaraan het bedrijf waarvan nu sprake een rund gekocht heeft in 2014.

Op deze beslagen zal ook een staltuberculinatie uitgeveord worden. Hun tuberculosestatuut wordt opgeschort in afwachting van de resultaten.

De melk van contactbedrijven met opgeschort tuberculosestatuut mag evenwel zonder beperkingen worden opgehaald.

De maatregelen op de contactbeslagen en de haarden, evenals andere nuttige informatie met betrekking tot rundertuberculose, worden in detail beschreven op de website van het FAVV: http://www.favv.be/dierengezondheid/tuberculose/.

Statuut niet in gevaar

Het FAVV vestigt in haar mededeling het belang van de correcte uitvoering van de tuberculinaties. In 2017 heeft het FAVV 5 haarden van rundertuberculose vastgesteld in België. In 2018 staan twee van deze beslagen nog altijd onder toezicht na een gedeeltelijke afslachting.

Op Europees niveau blijft België vrij van tuberculose. De detectie van sporadische gevallen, zoals de twee haarden in 2016 en de vijf haarden in 2017, brengt dit statuut niet in gevaar.

Nieuwe strategie

Eind 2018 zal een nieuwe strategie met betrekking tot de bewaking en de bestrijding van rundertuberculose worden ingesteld (publicatie van een nieuwe wetgeving). De intradermale tuberculinatie zal dan met name worden vervangen door bloedtesten. Tot dan blijven de bepalingen van het kb van 17 oktober 2002 betreffende de bestrijding van rundertbc van toepassing.

Lees ook in Veeteelt

Het herkauwproces en mogelijke probleemsituaties bij schapen

Schapen Schapen zijn herkauwers. Dat betekent dat ze via een complex magensysteem cellulose- en vezelrijke planten kunnen benutten om zich te voeden. We gaan in dit artikel dieper in op hoe dit verteringsproces verloopt, maar ook op eventuele problemen die we als veehouder kunnen ervaren als er bij de vertering iets verkeerd loopt, zoals groenkauwen of enterotoxaemie.
Meer artikelen bekijken