Startpagina Actueel

‘Pano’-reportage over veilingbeleid lokt reactie uit

Woensdagavond zond Eén de reportage "Knolraap en lof, schorseneren en prei. Waar loopt het mis voor de boer" uit. Het VRT-programma ‘Pano’ liet daarin Vlaamse fruit- en groenteboeren aan het woord die de veilingen van wanbeleid beschuldigen. De reacties op sociale media bleven niet uit en drukten onder meer Boerenbond in de verdediging.

Leestijd : 2 min

Reporter Greet Pluymers van "Pano" onderzocht de lage prijzen waarmee veel Belgische telers genoegen moeten nemen wanneer ze leveren aan de veiling. Klokkenluiders spreken over fraude en oneigenlijk gebruik van Europese subsidies. Verder wordt ook het systeem van de klok aan de kaak gesteld: is het wel verdedigbaar om onder de kostprijs te verkopen?

Meer dan een half miljoen kijkers bekeek het programma. Op sociale media regende het reacties. Bij boeren ...

... maar ook bij consumenten. Dat ging van steun aan de land- en tuinbouwers...

... over uitgebreide berekeningen over hoeveel de gemiddelde Belg spendeert aan groenten en fruit (minder dan aan z’n gsm, volgens pano)...

... tot beschuldigingen en verwensingen naar de veilingen, de voedingsindustrie en de supermarkten.

Ook Boerenbond en haar voorzitter Sonja De Becker kregen het hard te verduren.

Zo verdedigt ze zichzelf:

Anderen snellen ter hulp.

De voorzitter noemde boeren en tuinders die het moesten opgeven door de prijzendruk ‘wijkers’. Dat woord duidt de grote schaamte aan die samenhangt met stoppen. Toch is het een oplossing die je niet mag negeren, om erger te voorkomen.

Heel wat consumenten willen de land- en tuinbouwers door hun aankoopgedrag aan te passen, en vragen zich af hoe ze dat het beste doen.

Uit de reportage blijkt ook dat heel wat consumenten er niets mee inzitten om meer te betalen, als het de boer maar ten goede komt, en het liefst rechtstreeks. Enkele polls bevestigen die vaststelling:

Daarbij verschijnt de korte keten opnieuw in beeld.

Een aantal politici sprong mee op de kar.

Meyrem Almaci van Groen:

Tom Vandenkendelaere van CD&V:

John Crombez van sp.a:

Hilde Vautmans van Open VLD:

Toch zijn er ook kritische geluiden te horen, als ‘er is teveel aanbod’, of ‘de productie moet efficiënter, dat is in andere sectoren ook zo’.

Zelf reageren? Dat kan hieronder, en met een mailtje naar redactie@landbouwleven.be of een brief naar Redactie Landbouwleven, Koningsstraat 100, 1000 Brussel.

DC

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken