Startpagina Actueel

Nederlandse ophokplicht opgeheven

Nederlandse boeren hoeven hun pluimvee niet langer binnen te houden. Minister Carola Schouten van Landbouw trekt de ophokplicht met ingang van vrijdag in. Het gevaar van vogelgriep is zo klein geworden dat de maatregelen niet meer nodig zijn.

Leestijd : 1 min

Ook de verplichting voor bijvoorbeeld kinderboerderijen om hun pluimvee af te schermen gaat van tafel. Wel moeten pluimveebedrijven zich nog houden aan hygiëneregels als iemand de stal of het erf betreedt. De kans op besmetting met het virus, dat werd overgebracht door wilde watervogels, is volgens de experts die Schouten raadpleegde "duidelijk afgenomen".

Ook in de buurlanden van Nederland lijkt de uitbraak over het hoogtepunt heen. Dat is volgens deskundigen te danken aan het ingetreden voorjaar. De wilde vogels die de ziekte onder de leden hebben, trekken naar koudere streken. Bovendien warmt het water op, en dat heeft het virus niet graag. Professor Arjan Stegeman, die de expertgroep voorzit, waarschuwt wel "dat het komend najaar zomaar weer raak kan zijn". Uitbraken door wilde watervogels dreigen volgens hem regel te worden.

De Nederlandse pluimveesector zal daarmee "moeten leren leven". De vogelgriepmaatregelen zijn ruim drie maanden van kracht geweest om te voorkomen dat de ziekte zich zou verspreiden. Ze kwamen er na een uitbraak in december in Biddinghuizen in Flevoland. Nadien stak het virus ook in het Groningse Oldekerk en het Overijsselse Kamperveen de kop op. Pluimvee in delen van Oost- en Zuid-Nederland mocht eind maart alweer naar buiten, omdat zich daar bijvoorbeeld minder watervogels ophouden.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken