Startpagina Bedrijfsnieuws

Van de melkrobot het normale maken

Bijna acht jaar na de voorstelling van de A4-melkrobot, lanceerde Lely dinsdag in Maassluis (NL) de opvolger, de A5. “We moeten de melkrobot uit de innovatie halen”, aldus CEO Alexander van der Lely, waarbij de melkrobot als de normale melkinstallatie wordt gezien. Een eenvoudigere bediening en lagere onderhoudskosten moeten twijfelaars overhalen.

Leestijd : 4 min

H et vertrouwen van Alexander van der Lely in het volledig automatiseren van het melkproces is groot. “We geloven dat op termijn alle melkveehouders zullen melken met een melkrobot”, stelde van der Lely. De nieuwe melkrobot moet twijfelaars de argumenten geven om de knoop richting automatisch melken door te hakken: lagere onderhoudskosten en een eenvoudigere bediening.

De lancering van de nieuwe robot werd vergezeld door de presentatie van de nieuwe automatische voeraanschuiver Juno. Deze kan voortaan muren en hekken aan beide zijden volgen, waardoor hij ‘werkloze’ terugtochten vermijdt, en hij kan ook zijn rok optillen. Dat staat hem toe op hellingen tot 15 % te werken en houdt de Juno properder wanneer hij niet werkt. Ook kan hij optioneel staldeuren openen via bluetooth.

Lely tractor

Lely legde de afgelopen 70 jaar een flink parcours af, sedert de vader en oom van Alexander van der Lely het bedrijf uit de grond stampten. In 1948 kwam het bedrijf met een vingerwielhark, aangedreven door een paard. Wat later kwam de rotatieve meststofstrooier, die een groot succes kende. De drijfveer naar nieuwe producten leidde het bedrijf in de jaren ‘60 onder meer naar de ontwikkeling van prefabbungalows en de ontwikkeling van een eigen tractormerk in de jaren ‘70, beide zonder al te veel commercieel succes.

Waar het bedrijf wel erg succesvol in was, was in de ontwikkeling van de melkrobot Lely Astronaut in 1992. “Soepelere werkuren, meer melk en meer comfort voor de koe”, waren toen de gehoorde argumenten, die ook vandaag nog steeds gebruikt worden.

Vandaag, met meer dan 30.000 installaties verkocht wereldwijd, zet Lely meer dan ooit in op het automatisch melken. Het verkocht zelfs alle hooibouwactiviteiten (maaiers, harken, schudders, balenpersen en opraapwagens) eind voor jaar aan AGCO.

Enige oplossing

De focus van Lely ligt volop op automatisatie op het melkveebedrijf, met onder andere een mestschuif Discovery, automatische voeraanschuiver Juno en de Lely Vector, die het eten vanuit de voerkeuken automatisch naar het voerhek brengt. “We willen repetitieve taken automatiseren, zodat de boer kan focussen op wat hij wil. Automatisatie is ook in veel landen het enige ant-woord op de opvolgingsproblematiek en zoektocht naar arbeidskrachten”, betoogde Van der Lely.

Melk bottelen op de boerderij?

Naast de ondertussen gevestigde waarden zoals de melkrobot verkent het bedrijf ook nieuwe paden. Zo commercialiseert Lely een windturbine, werkt het aan zelflerende beslissingssoftware die beslist op basis van voorgaande beslissingen en bekijkt het wat 3D-printing en virtual reality in de toekomst voor melkveehouders kunnen betekenen.

Concreter is echter het voornemen om melk van bepaalde koegroepen op het bedrijf apart te kunnen verzamelen (met bijvoorbeeld smaak als criterium) en die rechtstreeks te vermarkten naar een supermarkt, zonder tussenkomst van een melkerij. “We zijn hierover in onderhandeling met melkerijen en supermarkten. Ik kan vertellen dat deze melk binnenkort daadwerkelijk in de supermarktrekken zal liggen”, verzekerde Van der Lely.

Ook werkt het bedrijf aan een automatische techniek om mest te recycleren op het bedrijf. Een koe produceert zo’n 70 liter mest per dag. De mineralen, eiwitten en vetzuren hierin zouden op het bedrijf zelf opnieuw benut moeten kunnen worden.

Stiller en sneller

Maar de ster van vandaag is voor Lely de nieuwe Lely Astronaut A5. Het vertrouwen in de bestaande robot was al groot. “21 van de 25 topproducenten met een melk robot, melkt met een Lely”, aldus Lely-verkoopsverantwoordelijke Gijs Scholman. De nieuwe A5 is een doorontwikkeling op de A4.

De robotarm werd hybride: niet langer enkel aangedreven door perslucht, maar ook deels door elektriciteit. De elektrische cilinders hebben minder onderhoud nodig, aldus productspecialist Alle Visscher. Wel zijn ze gevoeliger voor stoten, waardoor er extra beveiliging is ingebouwd in de arm. “De aanwezigheid van perslucht in de arm zorgt er ook voor dat bij elektriciteitsuitval de arm niet op de grond dondert”, vertelde Visscher. Ook voor het wegblazen van de melk en de koordcilinders aan het melkstel blijft perslucht de techniek van voorkeur. Voordeel van de nieuwe arm is dat hij stiller is, en tot wel 30 % sneller in de aanhechtingstijd.

“In beginsel kan je hierdoor dus meer koeien melken en is dit dus capaciteitsverhogend, maar je moet ook rekening houden met de tijd die de natuurlijke toeschietreflex nodig heeft”, nuanceerde CEO Van der Lely.

Eenvoudiger

Volgens Van der Lely zitten de grote troeven van de nieuwe robot op andere vlakken. Het energieverbruik van de arm werd met zo’n 20 % naar beneden gehaald, mede door het snellere tepeldetectiesysteem. Door het opnieuw scannen van de uier voor het sprayen, is er minder uierverzorgingsmiddel nodig en wordt het nauwkeuriger aangebracht.

Ook het onderhoud van de nieuwe A5 werd onder de loep genomen. Onderdelen zoals de centrale vacuümpomp kunnen verder met minder onderhoud, en ook de elektronica werd vereenvoudigd. Onderdelen werden bereikbaarder voor de onderhoudstechniekers. Dat alles leidt tot een goedkopere onderhoudskost voor de melkveehouder.

Extra aandacht ging naar de gebruiksvriendelijkheid van de software. “Bijna alle acties kunen uitgevoerd worden met twee clicks , zoals bijvoorbeeld het reinigen van de laser dat vroeger in acht stappen diende te gebeuren”, legde Age Hempenius uit. Ook het voor de eerste keer melken van eerstekalfskoeien kan nu eenvoudiger.

De nieuwe melkrobot kan nu al besteld worden en zal vanaf juni verscheept worden. “Met de A5 halen we de melkrobot uit de innovatie. Met de eenvoudige bediening brengen we hem nog dichter bij de boer”, besloot Alexander van der Lely. De nieuwe melkrobot zal iets meer kosten dan de oude A4, maar hoeveel exact is aan de onafhankelijke Lely Centers om te bepalen.

IDC

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken