Startpagina Actueel

Graanprijzen gestegen

Zowel internationale tarwe- als maïsnoteringen zijn de afgelopen periode gestegen. De tarwe-index van de International Grains Council, een belangrijke graadmeter die begin 2000 als uitgangspunt neemt, staat nu boven 190 punten, waar het jaar nog begonnen werd op 170 punten. De maïsindex van de internationale graanorganisatie steeg in dezelfde periode van 170 punten naar 207 punten. Gerst ging van 200 punten naar 225 punten.

Leestijd : 2 min

De tendens is dat prijzen stijgen, al gaat het met horten en stoten omdat beleggers af en toe hun winst pakken en dus het aanbod opvoeren, terwijl de vraag hetzelfde blijft. De prijsstijgingen zijn opmerkelijk omdat de voorraad granen wereldwijd volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw nog nooit zo groot was. In de silo’s ligt nu bijvoorbeeld voor bijna 19 weken tarweconsumptie.

De oorzaak van de stijging ligt volgens graanmarktanalist Fred Klein in ongunstige weersomstandigheden in de VS, Canada en Argentinië – alle drie grote graanexporteurs. Over deze landen maken marktvorsers zich al langer zorgen. Bovenop de zorgen over de oogsten in deze landen, komen verslechterde oogstvooruitzichten in Rusland, Oekraïne en in duidelijk mindere mate de EU.

In het Zwarte Zeegebied vroor het recent nog een beetje en in maart was het in grote delen van Europa kouder dan normaal. Hierdoor zijn boeren weken later begonnen met onder andere de bemesting en inzaai van voorjaarsgranen, aldus Klein. In Oost-Europa is de situatie het meest ernstig. Op 10 april was 16% van het geplande areaal voorjaarsgranen (2,1 miljoen hectare) in Oekraïne ingezaaid, terwijl een jaar eerder vrijwel alles al was ingezaaid.

Op de maïsmarkt wordt nu door analisten van het Amerikaanse landbouwministerie uitgegaan van een kleinere oogst en een groter verbruik in de VS, waar veel maïs wordt gebruikt in bio-ethanol. Het stijgende gebruik van bio-ethanol hangt samen met de oplopende olieprijs. Wanneer de prijs van aardolie hoog is, wordt het aantrekkelijker om biobrandstoffen bij te mengen. Circa een derde van de Amerikaanse maïs eindigt in de verbrandingsmotor.

In de marge speelt nog onduidelijkheid over de strategische voorraad die China heeft aangelegd. De International Grains Council gaat uit van bijna 165 miljoen ton, waarmee China zou tekenen voor meer dan de helft van de totale wereldvoorraad. Het al even gezaghebbende landbouwministerie in de VS gaat uit van 80 miljoen ton, wat zou betekenen dat de Chinezen meer hebben verkocht of verbruikt dan gedacht.

De vraag is nog wat het handelsconflict tussen de VS en China voor de grondstoffenmarkt gaat betekenen. China dreigt importheffingen in te stellen op Amerikaans rund- en varkensvlees, maar ook op maïs en soja. In principe betekent dit gewoon dat handelsstromen zich verleggen. Vanuit Zuid-Amerika kan China extra volume verwachten, al zal dat misschien wel een meerkost opleveren. De handelsoorlog kan anderzijds de waarde van de dollar omlaag drukken, waardoor Amerikaanse grondstoffen relatief goedkoper kunnen worden aangeboden op de wereldmarkt.

JCB

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken