Startpagina Actueel

Graanprijzen gestegen

Zowel internationale tarwe- als maïsnoteringen zijn de afgelopen periode gestegen. De tarwe-index van de International Grains Council, een belangrijke graadmeter die begin 2000 als uitgangspunt neemt, staat nu boven 190 punten, waar het jaar nog begonnen werd op 170 punten. De maïsindex van de internationale graanorganisatie steeg in dezelfde periode van 170 punten naar 207 punten. Gerst ging van 200 punten naar 225 punten.

De tendens is dat prijzen stijgen, al gaat het met horten en stoten omdat beleggers af en toe hun winst pakken en dus het aanbod opvoeren, terwijl de vraag hetzelfde blijft. De prijsstijgingen zijn opmerkelijk omdat de voorraad granen wereldwijd volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw nog nooit zo groot was. In de silo’s ligt nu bijvoorbeeld voor bijna 19 weken tarweconsumptie.

De oorzaak van de stijging ligt volgens graanmarktanalist Fred Klein in ongunstige weersomstandigheden in de VS, Canada en Argentinië – alle drie grote graanexporteurs...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken