Startpagina Mechanisatie

“Al vraag naar afgestudeerden nog voor cursisten zich konden inschrijven”

Aan het Praktijkcentrum voor Land- en tuinbouw (PCLT) in Roeselare ging dit schooljaar een nieuwe opleiding door, namelijk deze van technieker landbouwmechanisatie. Het eerste jaar van de opleiding is ondertussen achter de rug en er wordt tevreden terug- geblikt op het initiatief.

Leestijd : 4 min

Ook het PCLT ervoer vanuit de bedrijfswereld de nood aan techniekers voor land- en tuinbouwmachines. Begin 2017 boog het PCLT zich over het vraagstuk hoe zij een oplossing kunnen bieden aan de vraag naar techniekers. Vroeger was het PCLT immers goed gekend voor zijn mechanisatieopleidingen. Dit aspect wil directeur Geert Chys zeker terug nieuw leven inblazen.

Om een oplossing uit te werken werd gekeken welke opleidingen al in de portefeuille van het PCLT zitten, welke aanvulling nodig is en wat de bedrijfswereld verwacht. Zij uitten o.a. de nood aan elektrische en hydraulische kennis bij techniekers. “Dit moet zeker in de opleiding zitten”.

Met de bedrijfswereld, maar ook met Fedagrim werd samengezeten en vervolgens werd er een soort van draaiboek opgesteld om de nieuwe opleiding tot stand te laten komen. Eerst werd gedacht een opleiding van veertig dagen aan te bieden. Dit is echter heel veel om tijdens één winterperiode te geven, daarom werd een tweejarig opleidingstraject van telkens twintig dagen uitgewerkt. Tevens wordt zo het inschrijvingsgeld gesplitst. “Het spijtige is dat we voor deze cursus geen gebruik kunnen maken van landbouwsubsidies omdat het niet exclusief landbouwers zijn die de opleiding volgen”, bemerkt Geert Chys. “De cursisten komen niet allemaal rechtstreeks uit de landbouw, maar het zijn wel stuk voor stuk machineliefhebbers”.

Bewust werd de opleiding ingepland na de najaarsoogst (midden november) en is hij ook afgelopen bij de start van de voorjaarswerkzaamheden. Tevens is voor een lesdag op zaterdag gekozen, omdat zo de werkende mens wordt bereikt voor bijscholing.

“Toen we met de voorbereiding van de nieuwe richting bezig waren, kregen we al vanuit de bedrijfswereld de vraag naar afgestudeerden en dit op een ogenblik dat nieuwe cursisten nog niet waren ingeschreven” bemerkt directeur Chys.

Tijdens het eerste jaar ligt de nadruk op het (tractor)onderhoud, naast hydraulica en lassen.
Tijdens het eerste jaar ligt de nadruk op het (tractor)onderhoud, naast hydraulica en lassen.

Opleidingsprogramma

Het eerste opleidingsjaar wordt gestart met een module over hydraulica en lassen. Vervolgens kwamen onderhoud en basisreparaties aan bod. Geert Chys bemerkt dat de sterkte van hun opleidingscentra de vorming op maat is. “Wie zo al kon lassen bij aanvang van de cursus, kon zich nu verder specialiseren”. De leerkracht tracht op het kunnen van de cursist in te spelen. Daarom worden de groepen ook beperkt gehouden tot een tiental personen.

In het tweede jaar komt hoofdzakelijk elektronica aan bod en het afstellen van machines. “Op vraag van de cursisten uit het eerste jaar die al hydraulica volgden, gaan we proberen om in het tweede jaar hier wat dieper op in te gaan en ook een stuk over hydrostatica aan te bieden”, geeft directeur Chys aan.

Zoektocht naar freelancers

Het opleidingsprogramma wordt gevormd uit verschillende modules. Getracht wordt om voor iedere module de geschikte leerkracht te vinden. Enerzijds zijn dit docenten van het PCLT, maar ook worden er freelancers ingeschakeld uit de bedrijfswereld.

Afgelopen schooljaar werd er zo een ideale match gevormd met Tom Baert, die technisch adviseur is bij Deutz-Fahr. Hij gaf gedurende enkele dagen les over het onderhoud. Hierbij had hij niet de overall aan van het merk dat hij vertegenwoordigt, maar eentje van het PCLT. Tom bleek hiervoor de geknipte docent te zijn met de goede instelling: iemand iets willen bijbrengen en initiatief durven nemen.

Voor het PCLT is het een echte zoektocht naar freelancedocenten die kunnen, willen en durven les geven. Voor de opleiding is het een verrijking dat mensen uit de praktijk langs komen om toelichting te geven. Bij de vormingen wordt ook niet te lang stilgestaan bij het theoretische, praktijk heeft er de bovenhand. Tijdens de praktijklessen kan dan teruggekoppeld worden naar de theorie.

“De cursist heeft de theoretische principes beet, net als de praktische uitvoering. Dit maakt dat hij durf heeft na het volgen van zijn opleiding”.

Cursisten konden tijdens hun opleiding een maaier die van de fabriek kwam verder  monteren alvorens hij werd uitgeleverd aan de eindklant.
Cursisten konden tijdens hun opleiding een maaier die van de fabriek kwam verder monteren alvorens hij werd uitgeleverd aan de eindklant.

Attitude en ervaring

Directeur Chys volgde de opleiding tot landbouwtechnieker dit jaar van nabij op en deed enkele mooie ervaringen op. Zo zag hij dat de cursisten graag naar een machi ne vliegen, eraan beginnen sleutelen en alles open vijzen. “Maar eigenlijk zit er geen structuur in hun werk en dit kan hen later zuur opbreken. Daarom is het ook de taak van het PCLT om hen een zekere attitude bij te brengen en een stappenplan aan te leren”.

Het is gemakkelijk werken als een machine schoon is afgespoten alvorens we eraan beginnen sleutelen. Maar ook foto’s nemen en notities maken van hoe iets in elkaar zit, is eenvoudig en kan al veel helpen.

Positief geëvalueerd

Afgelopen schooljaar ging de opleiding ‘technieker landbouwmechanisatie’ voor het eerst door én de opleiding zat meteen vol met cursisten. Het was een mooie groep met een uiteenlopende leeftijd: van een 18-jarige tot een veertiger.

Met de opleiding treedt het PCLT niet in concurrentie met opleidingen van middelbare- of hogescholen. Vanuit de overheid wordt de opleiding aanzien als bijscholing. Ze is tevens niet onderhevig aan eindtermen of dergelijke. “We leveren cursisten af die klaar zijn voor het werkveld en die een attest krijgen dat ze les hebben gevolgd”, geeft Bart Vandaele, technische medewerker bij het PCLT, nog aan. “De sterkte van ons praktijkcentrum is dat we de lessen kunnen bijsturen op vraag van de cursist en dat deze zijn eigen materiaal kan meebrengen voor de praktijklessen”.

TD

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken