Startpagina

75 jaar land- en tuinbouwonderwijs in Torhout

De school startte in de woelige naoorlogse jaren als ‘Vrije middelbare tuinbouwschool’ met 31 leerlingen in de A3-opleiding Tuinbouw. Voordien waren er uit de toenmalige normaalschool een aantal initiatieven ontstaan om een opleiding in landbouw te voorzien.

Leestijd : 2 min

Zij kwamen echter niet van de grond door de oorlog die uitbrak. In de jaren ’60 werd de landbouwafdeling uitgebouwd en in de jaren ’70 kwamen de Wetenschappen er bij. De richting Paardrijden en -verzorgen is de jongste telg en kwam er bij in de jaren ’90. Ondertussen zijn er vier interesses die in Torhout aan hun trekken komen: Landbouw, Tuinbouw, Wetenschappen en Paardrijden en -verzorgen.

Inzoomen op de huidige landbouwopleiding

In de tweede graad maken de leerlingen op een aangename manier kennis met de verschillende sectoren, gewassen en diersoorten. Er wordt met de leerlingen op beperkte schaal kleinvee en pluimvee gehouden, opgevolgd en verzorgd. Voor vleesvee en varkenshouderij kunnen ze terecht op de schoolhoeve het Lindenhof. Voor melkvee en grove groenten is er werkplekleren op externe bedrijven. We werken vanaf volgend jaar meer projectmatig om optimaal in te spelen op de interesse van de leerlingen.

De derde graad DLTW (dier- en landbouwtechnische wetenschappen, tso), landbouw (bso)biedt een brede opleiding met een ruime algemene en technische vorming, praktijk en werkplekleren veehouderij, techniek, teelten, binnen- en buitenlandse stages, sprekers in de klas en veel bedrijfsbezoeken in binnen-en buitenland waarin veel facetten van de verschillende sectoren en verbreding aan bod komen.

Er is steeds meer aandacht voor een goed aanbod en kennis van bedrijfsadministratie, management, gemeenschappelijk landbouwbeleid, bedrijfsovername, financiering van het bedrijf, arbeid, arbeidsbehoefte, arbeidsorganisatie en arbeidskost alsook omgaan met personeel. Ook het opvolgen van marktprijzen, aan- en verkoop van grondstoffen en geproduceerde producten komen ruim aan bod.

Toekomstmogelijkheden

Een aantal leerlingen gaan aan de slag als medewerker op een landbouwbedrijf of stappen thuis in het bedrijf en groeien verder tot zelfstandig ondernemer. Daarnaast is er vanuit de toeleverings- en verwerkende bedrijven en andere sectoren veel interesse voor mensen met de juiste ingesteldheid, gedrevenheid en werkkracht! Anderen kiezen voor een bacheloropleiding, een zevende jaar Landbouwmechanisatie en stappen dan in het bedrijfsleven of de arbeidsmarkt.

Zevende jaar veehouderij!

Naast de klassieke sectoren van varkensteelt en (melk)veeteelt komen ook verschillende andere sectoren aan bod. Via bedrijfsbezoeken in binnen- en buitenland wordt een brede kijk op de sector nagestreefd. Een bezoek aan een melkgeitenhouderij, varkenshouderij met brijvoeding, een pocketvergister en aan enkele stagebedrijven van de leerlingen stonden dit jaar op het programma.

Driedaagse bedrijfbezoeken Zeeland

Tijdens deze meerdaagse maken de leerlingen kennis met klassieke maar ook andere sectoren en bedrijfstypen. Net over de grens bezoeken ze een zwarte bessenbedrijf met eigen afzet en vakantiewoningen, een hoeveslagerij de Piémontees, verschillende melkveebedrijven, mogen ze mee melken op het bedrijf, zien ze een nertsenhouderij, akkerbouw, pootaardappelteelt, vleeskippen, zorgboerderijen, hoevecamping, schapenhouderij, vleesvee, kaasmakerij, hoevewinkels, eigen afzet, een landbouwmachineconstructeur, en brengen ze een bezoek aan Frans Vervaet BV.

VLTI Torhout

Lees ook in

Meer artikelen bekijken