Startpagina

Tuinbouw in Woudlucht te Heverlee

De tuinbouwschool van Woudlucht in Heverlee tegen Leuven kende als school in het bijzonder onderwijs een sterke ontwikkeling. Iedereen met een liefde voor de tuin en de natuur heeft de mogelijkheid zich daarin te ontplooien.

Leestijd : 5 min

Zo is er de sterke groei van de bestaande tuinbouwafdeling in opleidingsvorm 3. In de ‘nieuwe’ opleidingsvorm 4 is er voor het derde schooljaar Land- en Tuinbouw georganiseerd. En ook de werkzaamheden binnen tuinonderhoud van OV2 en de atelierwerking tuinbouw in de Zorg-Op-Maat klas van OV1, is een verrijkende aanvulling.

Veel diversiteit dus, of het nu gaat om een leerling met leerproblemen of om iemand met een grotere zorgvraag,

De school

In de campus aan de rand van Heverleebos biedt Woudlucht onderwijs aan jongeren met specifieke onderwijsbehoeften. Enthousiaste leerkrachten, bijgestaan door een multidisciplinair team van paramedici staat in voor de begeleiding van de leerlingen.

In de nieuwe gebouwen beschikt de school over de nodige lokalen en ateliers aangepast aan de noden van onze leerlingen. De verschillende speelplaatsen, de sporthal, de fitness, het outdoor sportveld en de grote tuin zijn een meerwaarde voor de school. Meer nog dan de infrastructuur zijn de rust en de gemoedelijke sfeer die op de campus heersen de grootste troeven van BuSO Woudlucht.

De school biedt onderwijs op maat aan in verschillende opleidingsvormen voor jongeren type BA (lichte mentale beperking), type 2 (matige tot ernstige mentale beperking), type 4 (fysieke beperking) en type 9 (leerlingen met een autismespectrumstoornis al dan niet normaal begaafd).

Opleidingsvormen

De opleidingsvormen op de campus in Heverlee zijn als volgt. In opleidingsvorm 1 worden jongeren voorbereid op het leven in een beschermd leefmilieu (dagcentrum) of vrijwilligerswerk in een omgeving met ondersteuning.

Opleidingsvorm 2 is er voor jongeren die later kunnen werken in een werkomgeving waar ondersteuning voorzien is en rekening wordt gehouden met de capaciteiten van die jongeren.

In opleidingsvorm 3 krijgen jongeren een algemene, sociale en beroepsgerichte vorming, zodat ze als volwassenen later vlot kunnen integreren in een gewoon leef- en arbeidsmilieu.

De ‘nieuwe’ opleidingsvorm 4 biedt de school aan in twee vestigingen, KA2 Ring in Leuven en MS Ter Beuke in Kessel-Lo. OV4 is er speciaal voor jongeren met ASS die een studierichting willen volgen in het gewoon secundair onderwijs en die daarbij nood hebben aan extra ondersteuning en een specifieke omkadering. Woudlucht maakt gebruik van de infrastructuur en de kennis die beide scholen bieden, en voegt er zowel een multidisciplinaire omkadering als een autismevriendelijke aanpak aan toe.

Tuinbouw in alle opleidingsvormen

In Woudlucht is tuinbouw erg belangrijk. Al vele jaren beschikt opleidingsvorm 3 of OV3 over een eigen tuinbouwafdeling. Met de komst van de nieuwbouw, die sinds december 2016 helemaal af is, gingen de ruimtes en de infrastructuur van de afdeling er nog sterk op vooruit. Dankzij vakbekwame praktijkleerkrachten en ervaren teeltleiders, wordt de werking van de afdeling nog elke dag verder ontwikkeld. Zo is het ook voor opleidingsvorm 4 of OV4: dankzij de samenwerking tussen Middenschool Ter Beuke en Woudlucht, is er nu het tweede schooljaar op rij de afdeling Land- en Tuinbouw binnen het BSO of het beroepsonderwijs, maar dan wel met een autismevriendelijke aanpak ingericht. Tenslotte is het ook binnen de opleidingsvormen 1 en 2 mogelijk om in de tuinbouwsector aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als vrijwilliger of als werknemer van een maatwerkbedrijf. De schoolt stippelt dan voor die leerlingen een traject op maat uit, waarin werkzaamheden in de tuinen een belangrijke plaats nemen.

Opleidingsvorm 3: de tuinbouwarbeider

In opleidingsvorm 3 worden de jongeren opgeleid om te werken in het gewone arbeidsmilieu. Het is daarbij niet de bedoeling om zelfstandige land- of tuinbouwers op te leiden, maar wel tuinbouwarbeiders, die een hulp kunnen zijn in de steeds groter wordende bedrijven.

De tuinbouwarbeider werkt mee aan de duurzame productie van groenten, fruit, bloemen, planten en bomen. Hij vermeerdert, zaait of plant, verzorgt, oogst, sorteert deze en maakt ze marktklaar. De tuinbouwarbeider is op een veilige manier actief doorheen het hele teeltproces. Hij of zij heeft een uitgebreid en variërend takenpakket dat hij steeds uitvoert op instructie van een leidinggevende.

De tuinbouwarbeider van OV3 kan terecht komen in verschillende sectoren binnen tuinbouw, zoals ondernemingen in de groente- of fruitteelt, de bloementeelt, de sierteelt, de boomkwekerij of de aanleg/onderhoud van tuinen, parken en openbaar groen.

Niet alleen in de school worden onze tuinbouwarbeiders gevormd, maar ook via vele stages en werken buiten de school, in particuliere tuinen, om te focussen op werktempo, onvoorziene omstandigheden en echte werksituaties.

Overgang van school naar werkvloer

Tijdens het laatste jaar organiseert Woudlucht een zachte overgang van school naar werkvloer. Concreet betekent dit dat de jongere drie dagen per week stage loopt. De overige twee dagen wordt er op school bijgewerkt en een verdere maatschappelijk zelfredzaamheid nagestreefd. De stage, die het hele schooljaar doorloopt, organiseert de school samen met het stagebedrijf met het oog op een verdere tewerkstelling, zonder verplichting voor de bedrijven. Een voorbeeld daarvan is de Groendienst in Leuven, die al jaren ieder jaar één of meerdere leerlingen in dienst hebben genomen.

Tijdens de loopbaan van de tuinbouwarbeider kan de werkgever steeds beroep doen op een financiële tegemoetkoming.

Opleidingsvorm 4: land- en tuinbouw

Land- en tuinbouw in OV4 is een studierichting van het beroepsonderwijs voor leerlingen die houden van de natuur en het buitenleven en die daar dagelijks hun handen uit de mouwen willen steken. In deze afdeling krijgen de jongeren veel praktijklessen, maar is er ook ruimte voor theoretische lessen over plant, dier en milieu.

In de tweede graad kunnen de leerlingen elk apart kiezen om meer les te krijgen over datgene dat hen meer interesseert, maar tegelijk blijft de opleiding ruim: van les over dierengedrag naar het bedienen van tuinbouwmachines.

Op het einde van de schoolcarrière, kunnen de leerlingen een getuigschrift (bij het slagen in het 6 jaar) of een diploma (bij het slagen in het 7de specialisatiejaar) behalen. Eens ze dat in de hand hebben, zijn er enorm veel tewerkstellingsmogelijkheden. Als werknemer zijn tuincentra, boerderijen, dierentuinen, manèges en tuinaannemers enkele van de mogelijkheden. Maar de afgestudeerden kunnen meteen of later ook denken aan een carrière als zelfstandige, als tuinaannemer, hondentrimmer of bloemschikker.

Opleidingsvormen 1 en 2

Ook in OV1 en OV2 komt tuinbouw ondertussen aan bod.

In OV2 heeft Woudlucht het atelier Groendienst. Leerlingen die interesse hebben in groenonderhoud en graag buiten werken, kunnen hier wekelijks aansluiten. Daar leren ze stap voor stap onderhoudstaken, worden ze vaardiger met gereedschap en doen ze eventueel machinale ervaring op (met bijvoorbeeld een grasmachine). Als dat goed loopt, kunnen zij verderop in hun schoolloopbaan op stage gaan bij een beschutte werkplaats (maatwerkbedrijf) dat een groendienst uitbaat.

Duidelijk traject

In de Zorg-Op-Maat klassen van OV1 wordt er voor de jongeren een gestructureerd en duidelijk traject opgesteld in functie van capaciteiten en welbevinden. Daarbij is een autismevriendelijke aanpak en aangepaste zorg voor elke leerling de rode draad. Naast het ‘gewone’ lessenpakket tijdens de lessen ASV, sluit iedere leerling wekelijks aan in een atelier dat het best bij hun mogelijkheden aansluit. Eén van die ateliers, is het atelier tuinbouw, waarin de jongeren zich onderdompelen in het buitenleven: tuinonderhoud, het planten van bloembollen, herkennen van groenten en fruit,… De bedoeling is dat ze later, tijdens hun stage of tijdens het vrijwilligerswerk na de schoolloopbaan, aan de slag kunnen met taakjes en klusjes in de tuin.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken