Startpagina

Unieke stage op maat

Agro- en Biotechnologie studeren aan Thomas More in Geel is kiezen voor een brede opleiding met heel veel specialisatiemogelijkheden. Deze driejarige professionele bacheloropleiding telt vijf afstudeerrichtingen, met per afstudeerrichting nog een aantal specialisaties. Die doorgedreven specialisatie laat toe om de sectorspecifieke kennis nog dieper te doorgronden. Een unieke stage op maat is voor elke student het orgelpunt van zijn opleiding.

Leestijd : 3 min

De ervaring leert dat de meeste studenten die in Geel Agro- en Biotechnologie komen studeren heel goed weten wat ze willen. Ze hebben een passie voor de land- en tuinbouw en al een duidelijk idee van de richting die ze willen uitgaan. Sommigen kregen die passie thuis met de paplepel ingegeven, anderen leerden de sector kennen bij buren of familie. De meerderheid van de studenten die aan de opleiding bij Thomas More beginnen, hebben ergens al wat ervaring opgedaan. Maar er zijn ook jongeren die vanuit een algemene interesse voor Agro- en Biotechnologie kiezen. Deze driejarige professionele bacheloropleiding telt vijf afstudeerrichtingen: Landbouw, Tuinbouw, Dierenzorg, Biotechnologie en Voedingsmiddelentechnologie, met per afstudeerrichting nog een aantal specialisaties.

. Belangstelling voor de wereld van land- en tuinbouw, motivatie en de wil om te slagen,… meer heb je niet nodig om ide opleiding te starten. Tijdens de driejarige opleiding worden de studenten professionals die in het werkveld het verschil kunnen maken.

Uitgebreide infrastructuur & praktijk

Op de groene campus in Geel gaan de studenten van de theorie naar de praktijk in de serre en op het veld, in de boomgaard, in de grote landbouwhal, het machineatelier, de entomofarm, aan de algenreactor… Oefenen in een veilige omgeving en toch echt. Praktijk loopt als een ‘groene’ draad door de opleiding. De opleiding werkt nauw samen met het werkveld. Boeiende studiebezoeken en gastcolleges verrijken de kennis van de student. Real-life opdrachten en projecten in opdracht van het werkveld zijn dagelijkse kost. De studenten worden geprikkeld om ondernemend te zijn en hun studies in eigen handen te nemen.

Stage op maat van de student…

Een unieke stage op maat van de student is het orgelpunt van de opleiding. De ervaring, interesse en specifieke wensen van de student zijn de maatstaf voor de keuze van de stageplaats. Voor elke student wordt een stageplaats gezocht waar hij zijn competenties het beste kan ontplooien. Dat kan een stageplaats zijn in de buurt van de eigen woonplaats of in de buurt van de Geelse campus. De opleiding trekt studenten aan uit heel Vlaanderen, maar ook uit Wallonië en Nederland. Ze beschikt dan ook over een uitgebreid netwerk van stageplaatsen in die drie regio’s. Heel wat studenten versieren bij het stagebedrijf hun eerste job en leggen er de basis voor hun latere carrière.

Op de kaart vind je een indicatie van de stageplaatsen van 2018. Elke kleur staat voor een andere afstudeerrichting en hun specialisaties:

- Groen is voor Landbouw met de specialisaties Akkerbouw, Intensieve veehouderij, Rundveeteelt en Landbouwmechanisatie.

- Grijs staat voor Tuinbouw met de specialisaties Fruitteelt, Groenteteelt, Sierteelt en Tuinaanleg.

- Rood is voor Biotechnologie met de specialisaties Biotechniek en Milieubeheer.

- Geel wordt gebruikt voor Dierenzorg met de specialisatie Dierenartsassistentie

- En tenslotte is er blauw voor Voedingsmiddelentechnologie.

Wie dat wil, kan kiezen voor een buitenlandse stage. Binnen Europa kan je daarvoor een Erasmusbeurs krijgen en wordt de buitenlandervaring alvast financieel interessanter gemaakt.

… en zijn belangstelling

De afstudeerrichting bepaalt de aard en de opbouw van de stage. Studenten Landbouw en Tuinbouw komen op een productiebedrijf terecht. Ze werken niet alleen mee op het bedrijf, ze worden ook uitgedaagd om een aantal (economische) berekeningen te maken of een oplossing te bedenken voor een probleem waarmee het bedrijf kampt. De studenten Landbouwmechanisatie lopen stage bij een importeur of een dealer van land- en tuinbouwmachines. Ze leren er werken in moeilijke omstandigheden en met onregelmatige uren.

De studenten Voedingsmiddelentechnologie trekken naar een voedingsbedrijf. In de afdeling waar ze stage lopen, werken ze een oplossing uit voor een probleem dat ze voorgeschoteld krijgen. Studenten Biotechnologie doen hetzelfde in een bedrijf van de toeleverende sector voor de land- en tuinbouw, een onderzoeksstation of een natuurgebied. De studenten Dierenartsassistent tenslotte kunnen voor hun stage kiezen uit een ruim aanbod aan kwaliteitsvolle stageplaatsen in binnen- en buitenland: dierenartsenpraktijken voor kleine en grote huisdieren.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken