Startpagina

Op stage in Duitsland

Mathieu De Brabandere, nu in het zevende jaar veehouderij landbouwteelten en Stijn Van de Sompele zesde bso Landbouw trokken op buitenlandse stage in Duitsland. Tijd voor enkele vraagjes.

Leestijd : 2 min

Waarom gingen jullie op buitenlandse stage?

Wij wilden vooral ervaren hoe het is om op grote bedrijven mee te werken tussen het personeel en om Duits bij te leren. Natuurlijk gingen we ook een beetje voor het avontuur.

Hoe verliep de voorbereiding?

Wij kregen een les sociale vaardigheden en taallessen Duits zodat wij bij aankomst ons op alle vlakken een beetje uit de slag konden trekken. Daarnaast hadden wij ook een ‘plantrekweekend’ om wat zelfstandig te leren reizen met trein en metro. Onderweg moesten we opdrachten oplossen, vreemden aanspreken en bij voorkeur met hen op de foto gaan.

Waar en op welk bedrijfstype gingen jullie op buitenlandse stage?

Mathieu: in de zomer van 2016 ging ik samen met Thibau Van de Sompele naar een zeer groot melkveebedrijf met akkerbouw en biogas in de regio Maagdenburg, Oost-Duitsland. In het voorjaar van 2017 trok ik samen met Stijn Van de Sompele naar een recent opgestart melkveebedrijf met een vijfhonderd koeien en jongvee in de buurt van Salzwedel, Saksen-Anhalt, Duitsland.

Welke taken voerden jullie er uit?

We deze van alles. Wij draaiden mee tijdens het melken, jongvee voederen, klauwverzorging, koeien droogzetten, in de akkerbouw en ruwvoederwinning, grondbewerking, mest uitvoeren enzovoort.

Waar verbleven jullie?

Vorig jaar verbleven wij in een aparte woning dicht bij de boerderij en moesten wij zelf koken. Dit voorjaar woonden wij ook apart, maar mochten wij eten bij het gezin.

Wat zal je vooral blijven onthouden?

Wij leerden ons plan trekken, leerden nieuwe mensen kennen, maakten nieuwe vrienden. Daarnaast ervaarden wij ook het verschil tussen meewerken op een familiaal bedrijf en een grootschalig bedrijf. Wij leerden ook de regio beter kennen. Dit was in zijn geheel een positieve ervaring en zeker voor herhaling vatbaar. Een aanrader voor iedereen!

Koeienliefhebber Mathieu verblijft momenteel in Canada, Stijn en Brian Van de Sompele in Jutland Denemarken. Finaal blijven wij vooral inzetten op zelfstandig reizen, ontwikkelen van sociale vaardigheden, vreemde talen bijleren, de landbouw in het buitenland leren kennen. Het is voor iedereen een levenservaring!

VLTI Torhout

Lees ook in

Meer artikelen bekijken