Startpagina

Klaarstomen voor toekomst in agrosector

Veviba, Animal rights, de almacht van de supermarkten... Is er nog wel toekomst in de brede agrosector? Een ouder zou er moedeloos van worden. Als ouders hebben we immers het beste voor met (de toekomst van) onze zoon / dochter.

Leestijd : 4 min

Een dergelijke inleidende zin verwacht u wellicht niet in een situerend artikel door een agrarische hogeschool: VIVES – Campus Roeselare. En toch. Onze docenten zijn betrokken bij de toekomst van de agro-sector en dus van jullie kinderen. De alsmaar sneller gaande verandering in de landbouw, in de maatschappij,… maakt dat ook het hoger agrarisch onderwijs mee wijzigt. Optimisten verwoorden het zo dat iedere bedreiging kansen biedt.

Studenten wapenen met kennis

De studenten wapenen met technische, maatschappelijke en economische kennis vormt meer dan ooit de belangrijkste uitdaging van het hoger agrarisch onderwijs. VIVES poogt vandaag in een cocktail van theorie en praktijk de studenten klaar te stomen voor hun toekomst. Oud-studenten schrikken soms hoezeer de vak- en lesinhouden verschillen van nu verschillen met die van toen.

Onderbouwen bedrijfsvisie

De evolutie, die het doorsnee landbouwbedrijf onderging in de periode van de overname van het (groot)ouderlijk bedrijf naar heden ten dage, is gigantisch. Het is realistisch en confronterend om te stellen dat de huidige startende landbouwbedrijven tegen een volgende generatiewissel opnieuw heel sterk zullen evolueren. Daarom wijzen we bij VIVES de studenten op het belang van het goed onderbouwen van hun bedrijfsvisie bij aanvang van hun professionele carrière. VIVES was pionier met het inrichten van bedrijfsovernamedagen.

Twee soorten landbouw

De korteketenlandbouw, landbouwverbreding... wordt door specialisten allerhande in de media als dè oplossing voor de Vlaamse landbouw naar voren geschoven. Niettegenstaande is Vlaanderen en de Vlaamse agro-voedingsindustrie gefocust op export. We evolueren met andere woorden naar 2 soorten landbouw: Beide kunnen de toekomst van uw zoon / dochter betekenen.

De niche

Een eerste is de landbouw van niche-productie: het zelf vermarkten van de producten, hoevetoerisme, biologische landbouw... Marketing en oog voor innovatie zijn hierin essentiële capaciteiten van de landbouwer. Bij VIVES krijgen de studenten dan ook opleiding in agro-marketing, het opstarten van een eigen bedrijf, commerciële vaardigheden...

Risicomanagement

Een tweede vorm is de landbouw van bulkproductie. De West-Vlaamse diepvriesgroenten- en aardappelverwerkende industrie zijn wereldmarktleiders. Door de uitstekende technische kennis spelen onze landbouwers als leveranciers hier Champions League op gebied van kwaliteit en kwantiteit. Bij VIVES krijgen de studenten niet alleen een diepgaande technische vorming. Daarnaast wordt veel belang gehecht aan ondernemerschap in al zijn facetten. De kapitaalsintensiviteit van bepaalde sectoren maakt dat het docentenkorps van de meerwaarde overtuigd is dat de studenten de tools van risicomanagement (bv. de werking van termijnmarkten) beheersen. De West-Vlaamse agro-industrie zorgt daarenboven voor heel wat stage-plaatsen en latere tewerkstelling bij onze studenten.

Landbouwmechanisatie

De spectaculaire vooruitgang op gebied van automatisering en mechanisatie zorgt dat de benodigde mantijd per product-eenheid kleiner wordt en de bedrijven groter. 8 op de 10 landbouwmachines worden gemaakt in West Vlaanderen.

Deze hightech-landbouwmechanisatiewereld biedt bijgevolg eveneens heel wat stage- en tewerkstellingskansen. VIVES wil hierin mee de kar te trekken door het aanbieden van een richting landbouwmechanisatie.

De student die kiest voor een agrarische opleiding aan VIVES, heeft de keuze tussen de afstudeerrichtingen agro-industrie, landbouw of het keuzetraject landbouwmechanisatie. Waar de afstudeerrichting landbouw focust op de productie in al zijn facetten, biedt de afstudeerrichting agro-industrie een waaier aan mogelijkheden voor studenten met interesse in verwerking, kwaliteitszorg, landbouwadministratie… .Het keuzetraject landbouwmechanisatie is bedoeld voor studenten-technici met een hart voor landbouw.

Breed of gespecialiseerd

Bij VIVES-Roeselare heeft de student de keuze! Deze keuze maken ze hoofdzakelijk na het eerste jaar: In het eerste jaar ligt het accent op de theoretische basisprincipes van de verschillende deelsectoren. Zo kunnen studenten na het eerste jaar geheel onderbouwd een keuze maken in hun eigen professionalisering van het tweede en derde jaar. VIVES vindt het essentieel dat studenten vanaf het eerste jaar per afstudeerrichting apart zitten om zo hen de unieke technische kennis ten gronde te kunnen bijbrengen.

Stages

Eén van de andere troeven zijn ongetwijfeld de stages: Wij kiezen bewust voor drie verschillende stages van telkens 30 dagen op drie verschillende bedrijven. In het tweede jaar: twee stages; in het derde jaar 1 stage. Zo kan bijvoorbeeld een student met interesse voor pluimvee een eerste stage ervaren bij een moederdierenhouder, een tweede stage bij een houder van concept-kippen en een derde stage bijvoorbeeld bij een broeierij-opfokorganisatie.

Het staat zoals hierboven aangehaald de student vrij om eerder voor een brede opleiding te kiezen en zodoende bv. een stage in de varkenshouderij af te wisselen met een stage bij een diepvriesgroenten bedrijf en om te eindigen in de landbouwadministratie.

Uniek landbouwbedrijf

Met de laatstejaarsstudenten gaan we op donderdag steevast op bedrijfsbezoek of mogen we een gastspreker ontvangen. Als docent doet het dan bijzonder deugd om bijvoorbeeld bij een oud-student op bedrijfsbezoek te gaan en te ervaren dat ze van de uitdagingen kansen maken en dat ze zo hùn toekomst maken in de agro-sector.

In VIVES – campus Roeselare bieden we dus een zeer brede opleiding met heel veel mogelijkheden om in 1 of meerdere deelsectoren te verdiepen, te professionaliseren met de nadruk op praktijkervaring en oog voor nieuwe (maatschappelijke) ontwikkelingen. Ieder landbouwbedrijf is uniek, net zoals de interesses van uw zoon of dochter.

VIVES

Lees ook in

Meer artikelen bekijken