Startpagina

LTI Oedelem naar Ecuador en omgekeerd!

Het land- en tuinbouwinstituut in Oedelem stuurde Katrien De Jaeger en Gaétan Minne, twee leerkrachten van de school, op uitwisseling naar Ecuador.

Leestijd : 2 min

Gedurende twee weken leerden ze van elkaars school, landbouw, cultuur, etc...

Het project

In samenwerking met scholenbanden VVOB, legde de school enkele jaren terug contact met een middelbare school in Ecuador. Een school met ongeveer 300 leerlingen die de landbouwrichting aanbiedt. Na lang communiceren en uitwisselen van informatie via de sociale media werd er een reis gepland met als doel: ‘leren van elkaar.’ Zo vertrokken we naar Las Villegas, een dorpje ten noordoosten van Ecuador. We verbleven er bij de lokale bevolking en leerden zo heel wat van hun levensstijl. Eén van onze contactpersonen ter plaatse was Eker Loor Urdànigo, de landbouwleerkracht van de school.

Granja escolar

Tijdens ons bezoek zijn we enkele dagen naar de schoolboerderij geweest. Een 7-tal hectare groot, met vooral verschillende teelten zoals palmolie, cacao, tapioca, maniok, etc... Het is voor hen elke dag een uitdaging om verder te evolueren met de weinige middelen die zij hebben.

Een presentatie geven terwijl men buiten iets wil lassen is geen optie, aangezien er dan geen stroom genoeg is. Naast de klassieke teelten, werken de jongere leerlingen in groepjes in hun moestuin. Eindejaarstudenten krijgen hun eigen perceel waar ze een teelt uitwerken, opvolgen en voorstellen. Kippen houden en vissen kweken behoren ook tot hun dagelijkse bezighoudingen.

Met andere woorden: verschillende projecten om de leerlingen zo de verschillende takken van de landbouw te leren kennen.

Dicht bij de natuur

Een opvallend iets is dat de maximale productie van een teelt eigenlijk niet zo belangrijk is. Het optimaal benutten van een veld is ook geen prioriteit. Ecuadorianen werken echt met de natuur, ze letten op het gebruik van de energiebanen, gaan snoeien en oogsten in functie van de maan, etc.. Het belang van correct composteren om hun eigen bio-olie te maken is iets waar ze veel aandacht aan besteden. Het tijdstip van het toedienen van die bio-olie hangt af van de periode van het jaar en de stand van de maan, hier zien we dus duidelijk dat samenwerken met de natuur op de nummer één staat.

Leren van elkaar

Elkaars kennis delen is de dag van vandaag zo belangrijk. De landbouwleerkracht Eker werkt zo in het weekend in Granja Carolina, een boerderij van 20-tal hectare groot, hier gebruikt hij bepaalde technieken die hij nadien ook aan de leerlingen leert. Op het LTI werken we nu een projectweek uit rond de moestuin waarbij we de kennis van de landbouw in Ecuador zullen integreren. Er komen nu twee leerkrachten van Ecuador in april 2019 naar België om net als ons, te leren van elkaar.

Katrien De Jaeger

en Gaétan Minne

LTI Oedelem

Lees ook in

Meer artikelen bekijken