Startpagina

Broederschool Hiëronymus wil meer dan een school zijn

In de Broederschool Hiëronymus Biotechnische & Sport te Sint-Niklaas kunnen leerlingen kiezen voor een opleiding Land- en Tuinbouw. De school investeert fors en wil meer dan een school zijn.

Leestijd : 2 min

Wij wenden al onze zorgen en professionaliteit aan om de leerlingen de hoogste opleidingsnormen te bieden en ook alle kansen te geven om zich als een persoon goed te ontwikkelen. Dit doen we met een sterk team van leraren die allemaal een zeer goede vakkennis bezitten. Vanaf het eerste jaar kan je kiezen voor agro- en biotechnieken met daarbij een extra accent agro of een extra accent sport. Vanaf de tweede graad wordt de brede waaier van de land- en tuinbouwcomponenten gegeven.

In de derde graad en de 7de jaren volgen alle specialisaties van het studiegebied Land- en Tuinbouw. Dat zijn Biotechnische wetenschappen, Dier- en landbouwtechnische wetenschappen, Planttechnische wetenschappen alsook nog Landbouw, Tuinaanleg en Groenvoorziening, Veehouderij en Landbouwteelten en Tuinaanleg en onderhoud. Binnen Landbouw kan je kiezen voor productiedieren of eerder voor kleinvee en de hobbydieren.

Als school willen we meegroeien met de toekomst. De Broederschool Biotechnische investeert in een volledig nieuw gebouw met zeer moderne wetenschapslokalen, een grote sporthal, een refter, een judolokaal, twee nieuwe tuinbouwtunnels, een nieuwe fietsenparking, een overdekte speelplaats en een groene speelruimte met klimmuur.

Ondernemerschap

Het Attest Bedrijfsbeheer wordt in Vlaanderen niet meer verplicht, maar meer dan ooit blijft het noodzakelijk dat de leerlingen de competenties van de ondernemer verwerven en daar blijven we hen in vormen.

Waarom hebben we nog zoveel leerlingen voor landbouw terwijl er steeds minder landbouwers zijn? Het is een feit dat meer dan de helft van onze leerlingen niet meer uit een landbouwersgezin komt en daarom is zowel de vorming in de primaire productie (productiedier en voeding) als accenten over de aanverwante en bredere sectoren nodig. We spreken dus ook over de verbreding van de landbouw. We leggen ook accenten op toelevering, afzet, controle-instanties. Dat leerlingen kennis opdoen over de bio-productie onder bio-label, onderhoud van tuinen en onderhoud en bedienen van machines is voor ons eveneens belangrijk.

Werkplekleren en stage staat hoog in ons vaandel. Naast de stage in de land- en tuinbouwrichtingen in Vlaanderen én in Wallonië hechten we ook veel belang aan het kennismaken met de bedrijfswereld binnen de richting biotechnische wetenschappen. Ook die studenten lopen tijdens hun laatste jaar een hele week stage om zodoende ervaring op te doen in functie van hun latere beroepsinteresse. Ook hier merken we dat de bedrijfswereld nood heeft aan een goede wisselwerking tussen hen en het onderwijs.

We willen als land- en tuinbouwschool van het Waasland, Oost Vlaanderen ook méér dan school zijn. Zo werken we voor heel veel landbouwmachines samen met 40 andere landbouwers uit de streek. Met LTCW (Land- en Tuinbouwcentrum Waasland) bieden we ook een uitgebreid programma aan voor extra informatie of vorming van land- en tuinbouwers.

Broederschool Hiëronymus

Lees ook in

Meer artikelen bekijken