Startpagina

College Ten Doorn opnieuw naar finale beloftevolle hovenier

Leestijd : 2 min

De tuinbouwschool van College ten Doorn (Eeklo) blijft jaar na jaar de prijzen aan elkaar rijgen. Voor de zevende keer op acht deelnames mag een team van 7 Tuinaanleg en -onderhoud naar de finale van de wedstrijd Beloftevolle Hovenier. “En en passant pikten onze deelnemers gauw nog twee prijzen mee: de award voor veiligheid en een perfecte score voor plantenkennis”, vult coach Marc Cauwels aan.

Zegetocht

De wedstrijd Beloftevolle Hovenier zoekt elk jaar naar het beste team uit een tuinbouwschool wat betreft tuinaanleg en –onderhoud. “De preselecties in Kortrijk draaiden uit op een zegetocht voor onze school”, zegt Marc Cauwels. “Sake Panneels, Robin Mussche en Guillaume Mathieu van het zevende specialisatiejaar tuinaanleg en –onderhoud mogen samen met de teams van Kortrijk en Oudenaarde naar de Vlaamse finale tijdens de Tuindagen van Beervelde. Ons team laat daarmee zowat alle andere Vlaamse tuinbouwscholen achter zich. In totaal deden immers 18 van de 20 Vlaamse tuinbouwscholen mee aan de preselecties.”

‘Plantenkennis’ was een onderdeel van de preselectie in de tuinbouwschool van Kortrijk. Onder leiding van plantencoach William White haalde het Eeklose team de maximumscore van 10 op 10 voor dit onderdeel. College ten Doorn ging tenslotte ook nog naar huis met de Award voor de meest veilige school.

“Die award werd dit jaar voor de eerste keer uitgereikt”, weet Marc Cauwels. “De hele dag volgden mensen van Prevent Agri elke handeling op de voet: het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het juist hanteren van machines, het in de gaten houden van persoonlijke veiligheid maar ook die van omstaanders, het ergonomisch werken in een goede houding en met de juiste technieken…

De jury was trouwens ook zeer opgezet met onze voorbereiding. We hadden een noodplan uitgewerkt, beschikten over veiligheidsinstructiekaarten, hadden een risicoanalyse gemaakt enzovoort. Bij heel dit onderdeel heeft trouwens ook de preventieadviseur van onze school een heel belangrijke rol gespeeld. We hebben de award dan ook op zijn bureau geposteerd.”

Marc Cauwels is eens te meer heel fier op zijn pupillen. “Onze talrijke finaleplaatsen – acht op negen deelnames – tonen aan dat we als school het beste uit onze leerlingen halen. De extra award bewijst bovendien dat we ook veiligheid hoog in het vaandel dragen”, besluit Marc.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken