Gedragscode voor delen data

Pekka Pesonen van Copa-Cogeca denkt dat landbouwers alleen data delen, wanneer er goede afspraken gemaakt worden.
Pekka Pesonen van Copa-Cogeca denkt dat landbouwers alleen data delen, wanneer er goede afspraken gemaakt worden. - LBL

De gedragscode is in feite een set vrijwillige richtlijnen. Afgesproken is onder meer dat partners – bijvoorbeeld een tractorfabrikant en een boer – contractueel vastleggen hoe de data worden verzameld en verwerkt en expliciet met welk doel. Ook moet duidelijk vermeld zijn hoe beide partijen van de overeenkomst profiteren. De afspraken mogen niet worden afgedaan in kleine letters, maar verdienen volgens de ondertekenaars een aparte sectie in een contract.

Het liefst worden de afspraken nog aangevuld met informele uitleg.

De persoon waar de data vandaan komen, mag volgens de gedragscode geen restricties opgelegd worden wat betreft het delen van data met andere dan de contractpartij. De gedragscode wordt door associaties uit de agri- en voedselketen gesteund. Naast Copa-Cogeca zijn dat onder meer de EU-brancheorganisaties voor machinefabrikanten (CEMA), zaadfirma’s (ESA), veevoerbedrijven (FEFAC) en de fytoproducenten (ECPA).

Tijdens een bijeenkomst in Brussel onderschreven de organisaties het belang van vertrouwen tussen ketenpartners en dus klare afspraken. Landbouwers zijn bezorgd dat andere ketenpartners in het gebruik van de data een nieuw verdienmodel zien, aldus Pesonen. “De technologische doorbraak kan uiteindelijk alleen werken wanneer beide partijen profiteren. Dit document laat zien dat dit gevoel breed wordt ondersteund.”

Jérôme Bandry van CEMA zei dat data-technologie een nieuwe revolutie voor de landbouw betekenen, met de mogelijkheid zeer precies dieren, planten en mensen te bedienen. Maar ook dat uiteindelijk het verzamelen van data alleen mogelijk is wanneer op het platteland voldoende en voldoende snelle internetverbindingen mogelijk zijn. Vandaag is dat nog niet het geval, aldus Bandry, en zijn investeringen nodig.

Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) verwelkomde de gedragscode eveneens. “De gedragscode is belangrijk omdat Europa naar een meer modern en duurzaam Gemeenschappelijk Landbouwbeleid beweegt. Daarom worden technologische oplossingen belangrijker dan ooit, waarbij wat mij betreft precisie-landbouw en door gegevens gedreven oplossingen een cruciale rol spelen.”

De Ier prees het vermogen van sectororganisaties op dit onderwerp tot een akkoord te komen. “Jullie zijn een voorbeeld voor de sector.”

Meest recent

Meest recent